Maminko, mě bolí ouško … | Moje zdraví

Maminko, mě bolí ouško …

Maminko, mě bolí ouško …
Autor: Shutterstock
22. května 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

K létu neodmyslitelně patří koupání – ať už v bazénu na zahradě, rybníku u babičky nebo vyhřátém moři. Zvláště malým dětem však vodní radovánky může překazit nepříjemný a bolestivý zánět středního ucha. Mokré uši jsou totiž náchylnější k infekcím a tím i možným nákazám nebezpečnými bakteriemi. Jak proti nim bojovat a čemu se vyvarovat?

„Banalita“ s trvalými následky

Akutní hnisavý středoušní zánět je jedno z nejčastějších infekčních onemocnění dětského věku. Zpravidla jej způsobují nebezpečné bakterie (například pneumokok), vyvolávající bolesti, vysoké teploty a v některých případech dokonce i závratě a zvracení. Onemocnění patří mezi relativně méně závažné, ale nese s sebou riziko trvalých následků. Jedná se například o zhoršení sluchu nebo dokonce až trvalou hluchotu. Právě v létě by proto měli rodiče dbát na prevenci a předcházet rizikům vzniku zánětu. Plaváním a hraním ve vodě, která může být znečištěná, se totiž možnosti případné infekce podstatně zvyšují.

Autor: Shutterstock

 Účinná forma prevence

Zánět středního ucha, kterým si v dětství projde snad každý, zanechá v člověku minimálně nepříjemnou vzpomínku na pana doktora se zrcátkem na čele. V současné době je však již dostupná prevence, díky které je možné malé děti proti zánětu středouší chránit a návštěvě lékaře je tak ušetřit. Kromě „babských rad“ doporučujících udržovat dětská ouška v teple, po koupání je sušit, při rýmě s dítětem pravidelně smrkat a používat nosní kapky, je spolehlivou formou ochrany očkování. To zásadně snižuje výskyt zánětu tím, že zabraňuje přenosu vzniklé infekce z nosohltanu směrem ke středouší.


Pneumokokové infekce a jak dítě chránit

Invazivní pneumokoková onemocnění nejvíce ohrožují kojence a malé děti do věku 5 let, přičemž zvlášť ohroženy jsou děti mladší jednoho roku. Bolestivou infekci středouší jim nejčastěji způsobuje již zmíněna pneumokoková bakterie, které je připisováno až 40 % vzniku tohoto onemocnění. To je sice možné léčit antibiotickou léčbou, ale vzhledem k celosvětově rostoucí rezistenci na antibiotika, u vážných případů může být tato forma terapie nedostačující. V současné době jsou na trhu k dostání dvě vakcíny, které po aplikaci navodí tvorbu protilátek. Rodiče tak mají možnost dítě očkovat proti deseti nebo proti třinácti sérotypům pneumokoka.

Autor: Shutterstock

K základním pravidlům prevence ale neodmyslitelně patří také důkladná kontrola dětských sluchovodů. Pokud si dítě začne ouško „žmoulat“, stěžovat si na bolest a navíc se dostaví teplota, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Infekce v oblasti středního ucha postupuje rychle a dítěti způsobuje nepříjemnou bolest. Lékař ji však dokáže snadno ulevit.

Přejeme vám pohodové léto naplněné vodním skotačením bez nepříjemných následků.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.