Jak rychle posílit dětskou imunitu? Nechte je hrát si ve špíně! | Moje zdraví

Jak rychle posílit dětskou imunitu? Nechte je hrát si ve špíně!

Jak rychle posílit dětskou imunitu? Nechte je hrát si ve špíně!
Autor: iStock.com
15. listopadu 2020 • 06:00

Přemýšlíte, jak zvýšit imunitu dětí před nadcházející zimou? Odpověď může být velmi snadná: Nechte je pohrát si ve špíně!

Špína posiluje imunitní systém u dětí. Alespoň podle posledních výzkumů finských odborníků. Ve studii publikované letos v říjnu v časopise Science Advances se vědci z Finska rozhodli otestovat, jak může přidání přírodních prvků na hřiště ovlivnit imunitní systém a střevní mikrobiom dětí. Sledovali 75 dětí v 10 centrech denní péče ve dvou finských městech. Část tvořily školky zaměřené na pobyt v přírodě, část standardní městské školky. Ve čtyřech centrech, která původně neměla téměř žádné přírodní prvky, vědci upravili prostředí: Část hřiště pokryli štěrkem, hlínou, blátem, rašelinou a porostem, ve kterém se mohly děti hrabat a mohly si v něm hrát. 

Bláto pomáhá

Během 28denní studie strávily děti každý den přibližně 90 minut venku. Výsledky ukázaly, že u dětí, jejichž prostředí bylo upraveno na přírodní, se zvýšil podíl protizánětlivých látek v těle a výrazně se tak přiblížil hodnotám, které přirozeně měly „přírodní děti“. 

Ze studie se nedají zatím usuzovat žádné dlouhodobé zdravotní výhody, ale tato zjištění naznačují, že pobyt a hraní venku v přírodě jsou skvělým způsobem, jak u dětí posílit imunitní systém. 

Hypotéza, že interakce s přírodním prostředím obohacuje lidský mikrobiom, který posiluje imunitní systém a poskytuje lidem větší ochranu před alergiemi a zánětlivými chorobami, není novinkou. Prospěšní mikrobi mizí mimo jiné v důsledku moderního života a určitých léků, jako jsou antibiotika. Nová zjištění naznačují, že hraní v přirozených přírodních nečistotách může nabídnout způsob, jak aktivovat imunitní systém. Je však ale zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné pochopit, zda jsou děti hrající si venku v přírodě z dlouhodobého hlediska skutečně zdravější.

Vše o alergii u dětí čtěte zde.

Další studie jsou potřeba

Jak uvádí doktor Purna Kashyap, gastroenterolog a jeden z ředitelů mikrobiomového programu Mayo Clinic, může to vést ke snížení nemocnosti. „Potřebujete ale deseti, dvaceti i třicetileté sledování, abyste mohli stanovit, jak tyto děti prospívají z dlouhodobého hlediska,“ vysvětluje. Ale i když budeme na výsledky ještě pár desítek let čekat, je podle doktora Kashyapa rozhodně žádoucí nechat děti hrát si v přírodě. Kromě lepší imunity jim hraní venku pomůže snížit riziko obezity nebo zlepšit zrak. Navíc je to zábava.

A pokud vyrážíte s dětmi ven i během pandemie, možná vám přijde vhod několik tipů od amerického Center for Disease Control and Prevention (CDC):

• Navštěvujte parky v blízkosti domova.

• Vyvarujte se cestování v přeplněných časech.

• Noste masku.

• Myjte si často ruce a vyhýbejte se sdílení hraček a dalších věcí.

• Dodržujte rozestupy a noste roušky podle aktuálních nařízení.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.