Koncentrační pokus | Moje zdraví

Koncentrační pokus

Ledviny plní v lidském těle následující funkci: Část ledvin je tvořena ledvinnými klubíčky – glomeruly. Ty profiltrovávají krev, která je do ledvin přiváděna a tvoří tzv. primární moč. Ta je pak odváděna do dalších „pater“ ledvin. Během této cesty se moč ještě více zahušťuje a část vody s obsahem kyselin a minerálů se vstřebává zpět. Tekutina, která nakonec doputuje ke konci své cesty, je již definitivní moč. Množství primární moči, kterou zdravé ledviny dokáží za den přefiltrovat, je až 130 litrů: Z těch vytvoří zhruba 1 litr moči. To, jak se konečná moč zahustí, přitom určuje adiuretický hormon, který tvoří a vyplavuje podvěsek mozkový. Porucha koncentrační schopnosti ledvin patří k prvním známkám jejich onemocnění.

Koncentrační pokus je lékařské vyšetření, které ukáže, jak jsou ledviny schopné koncentrovat moč. Pokud máte problémy se zvýšeným množstvím moči, může se jednat o některé z onemocnění ledvin (například cukrovku), poruchu funkce ledvinových kanálků nebo onemocnění centrálního nervového systému, vzácněji může jít o příznaky otravy. Vyšetření provádí zpravidla nefrolog – specialista na onemocnění ledvin.

Jak probíhá koncentrační pokus

Na příslušné pracoviště se dostavíte nalačno na domluvenou hodinu, nejčastěji okolo 7. hodiny ráno. Dostanete nádobku, do které se vymočíte. Laborant nejprve vyšetří osmolalitu (schopnost koncentrace moči) v tomto ranním vzorku moči. Pokud lékař zjistí, že tato schopnost odpovídá normálním hodnotám (okolo 600 mmol/kg), v dalším testování už nepokračuje. Častěji ale přistupuje k další fázi testování, která odráží schopnost reagovat na hormon adiuretin tvorbou koncentrované moči. Sestra vám do každé nosní dírky aplikuje určité množství syntetického hormonu. Poté se chodíte vymočit v dalších čtyřech jednohodinových intervalech (nebo, ve zrychleném modu, po dvou hodinách). Měří se osmolalita jednotlivých vzorků moči. Jestliže přesáhne hodnotu uvedenou pro svůj věk (schopnost ledvin koncentrovat moč s věkem klesá) v tabulce, je to známka dobré koncentrační schopnosti ledvin a pokus se ukončuje.

Současně s močí se odebírá krev, ze které se vyšetřuje osmolalita v krevním séru. Z obou hodnot se následně vypočítá osmotický index, který koncentrační schopnosti ledvin ukáže přesněji. Výsledek je znám ihned po skončení posledního měření.

Co dělat před vyšetřením?

Příprava na koncentrační pokus může pro vás být mírně náročnější. Důležité je, že od 18 hodin předchozího dne nesmíte nic pít a v 18 hodin se naposledy najíte. Pít je zakázáno po celou noc. Pokud je to možné, neužívejte po tuto dobu ani žádné léky.

Upozornění

U koncentračního pokusu s použitím hormonu adiuretinu je důležité, abyste neměli rýmu. Hormon se kape do nosu pomocí nosních kapek a kvůli rýmě by se nemusel vstřebat správně.

S lékařem byste měli zkonzultovat také skutečnost, že trpíte hypertenzí: Během koncentračního pokusu by mohlo dojít ke zvýšení tlaku, což by pro vás mohlo znamenat jisté riziko. 

Koncentrační pokus je nevhodné provádět, jste-li dehydratovaní, trpíte-li nedostatečností ledvin nebo máte-li příznaky přicházejícího akutního onemocnění.

Cena vyšetření

Indikované vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

V těhotenství

Během těhotenství se až na vzácné výjimky neprovádí. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.