Rhinoskopie | Moje zdraví

Rhinoskopie

Rhinoskopie je vyšetření obou nosních dutin pomocí Hartmannova nosního zrcátka. Jde o jednoduchý kovový nástroj, na jehož konci se rozevírají tzv. branže. Ty se zavedou do nosního vchodu a lékař je pak opatrně rozevírá tak, aby mohl pozorovat nosní dutiny. Pro lepší viditelnost používá lékař ještě světelný zdroj.

Co je rhinoskopie

Indikací k rhinoskopii jsou například krvácení z nosu, úraz, chronická rýma, poruchy nosní průchodnosti, opakované záněty v oblasti obličeje, polypy nebo přítomnost nádoru v nosních dutinách.

Jak probíhá vyšetření rhinoskopie

Rhinoskopie je trochu nepříjemná, ale dá se vydržet. Celé vyšetření trvá zhruba 5–10 minut. Nejprve vás lékař vyzve, abyste se posadili, zvedli hlavu, aby do nosu dobře viděl, a následně nosní vchod vyšetří pohledem a zavede zrcátko. Poté rozevře branže zrcátka a může prohlédnout střední část nosního průchodu. Poté vás požádá, abyste zaklonili hlavu a vyšetří i horní část nosního průchodu. Vyšetření je hotovo. K diagnostice zadních dutin je zapotřebí tzv. zadní rhinoskopie, která se provádí pomocí speciální prosvětlovací žárovky pouze na pracovišti ORL.

Cena vyšetření

Rhinoskopie je hrazená ze zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Na vyšetření není potřeba se nijak zvlášť dopředu připravovat.

V těhotenství

Rhinoskopii je možné provádět i během těhotenství.

Zkušenost s vyšetřením

Zkušenost mám několikerou, naposledy když jsem měla těžký zánět nosohltanu a dutin spojený s celkovou zchváceností a vysokou horečkou. Lékařka na ORL mi prohlédla popsaným způsobem nos a poté provedla ještě vyšetření zadní rhinoskopií. Vyšetření nebolí, ale není příliš příjemné – téměř až do krku mi strčila podlouhlou žárovku, kterou jsem „zkousla“ rty, a podle toho, co se jí podařilo prosvítit, usoudila na závažnost zánětu. Resumé bylo: Těžký virový zánět vedlejších dutin spojený s bakteriálním zánětem nosohltanu, což mi vyneslo troje antibiotika. Měla jsem v té době letět do Paříže, což mi paní doktorka zakázala – představa, co to udělá s mou hlavou při vzletu, ji pronásledovala i ve snech.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.