Toužíte po šťastném a vyrovnaném životě? Zkuste lagom, švédskou cestu spokojenosti | Moje zdraví

Toužíte po šťastném a vyrovnaném životě? Zkuste lagom, švédskou cestu spokojenosti

Toužíte po šťastném a vyrovnaném životě? Zkuste lagom, švédskou cestu spokojenosti
... • Autor: Shutterstock.com
24. dubna 2023 • 06:00

Výraz lagom v překladu znamená „ne příliš málo, ne příliš mnoho“. Představuje cestu, jak žít spokojený, vyrovnaný a hlavně bezstarostný život. Inspirován je přímo životem Švédů, kteří nespěchají, nenervují se a náležitě užívají všech maličkostí každodenního života. 

Tak akorát

Výraz lagom je synonymem zpomalení, potřebného ke zbavení se stresu a užívaní každodenních radostí všedních dnů.

Video se připravuje ...
Specialista na feng-šuej Jiří Černák vám poradí, jak si zařídit domov.VIDEO 

Inspirován je samotnými Švédy. Ti nespěchají, nenervují se, naopak se učí naslouchat nejen sobě, ale také tempu života, které jim samotným plně vyhovuje. Smyslem lagom je žít takový život, který se nebude odvíjet pod tlakem všudypřítomného zrychlení. Lagom volá po harmonii a rovnováze. Mít všeho přesně akorát.

Žít v přítomnosti

Právě zpomalení je způsobem, jak se naučit žít více v přítomnosti, tady a teď a jak si více užívat toho, co máme. Právě život v přítomnosti nám dává pocit spokojenosti, kdy neřešíme, co všechno se nám v životě nepovedlo, co jsme nechali v minulosti, zároveň však neřešíme, co pro nás připravila budoucnost. Víme totiž, že ji neovlivníme, a proto nemá cenu se jí trápit. Rozhodně ne dříve, než se objeví. 

Studená koupel

Lagom je o energii. Abychom jí však měli dostatek, je třeba si ji umět vytvořit. Švédové přesně vědí, kde ji získat. Rádi a často plavou. Dokonce jim nedělá problém vykoupat se ve vodě o teplotě kolem 10 °C. Aby ne, když je jejich země plná jezer. Pokud nemáte v blízkosti svého bydliště žádné krásné jezero, plně postačí zakončit každodenní sprchu proudem chladnější vody. Osvěží vás a i když si to možná nemyslíte, rozhodně vám dodá energii na celý den. 

Potřebná samota

Žijeme ve světě, kdy kolem sebe máme neustále velké množství zvuků. Ať už to jsou kolegové v práci, neúnavní členové rodiny nebo jen neustále vyzvánějící telefon či pípání příchozích e-mailů, téměř nikdy nejsme o samotě. Lagom nás vybízí k tomu, aychom samotu čas od času vyhledali a nějakou chvíli v ní pobyli. Být sám je osvobozující a posilující zážitek. Neznamená to, že teď hned musíte dát výpověď v práci, vzdáte se všech pozemských radostí a mobil rozbijete kladivem, stačí, když si zajdete do lesa na krátkou procházku nebo budete pár minut meditovat. Zkrátka si vyberete něco, kde budete jen vy a vaše myšlenky. 

Lagom v šatníku

Pokud se rozhodnete žít ve stylu lagom, po změnách zatouží také váš šatník. Otevřete skříň a vyhoďte vše, co nepotřebujete, co nenosíte nebo co se vám nelíbí. Zapomeňte přitom na neustále volající mysl, která vás vybízí, že možná někdy se právě tento kousek bude hodit. Nebude! Ruku na srdce, kolik kalhot, které jste si za poslední měsíce koupili, reálně skutečně unosíte?

Naslouchejte

A to nejen ostatním, ale hlavně sami sobě. Vaše duše přesně ví, jestli se v práci, kterou děláte, cítí šťastná. Jestli partner, kterého vedle sebe máte, je ten pravý, a zda to, jaký pocit vnímáte, skutečně svědčí o spokojenosti. Pokud něco nechcete, nebo vám něco neslouží, změňte to.

Nesnažte se v jednom kuse mluvit. Šetřete slovy i energií. Naslouchejte tomu, co vám říkají ostatní, vězte, že budete vědět mnohem více, než když se je za každou cenu bude snažit překřičet. 

Díky naslouchání si srovnáte myšlenky i životní priority.

Buďte laskaví

Život ve stylu lagom je život v harmonii se sebou samým a se svým okolím. V tom hraje velkou roli laskavost nejen k sobě, ale především ke svému okolí. Pomáhejte, chvalte, buďte upřímní a milí k těm, kteří jsou ve vaší těsné blízkosti. Nikdy nevíte, co lidé kolem vás řeší a jak se v danou chvíli cítí. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.