Jak poznat sociopata? | Moje zdraví

Jak se liší sociopatie od psychopatologie? Jak ji poznáte a lze ji léčit?

Jak se liší sociopatie od psychopatologie? Jak ji poznáte a lze ji léčit?
Autor: iStock.com
16. března 2024 • 06:00

Pro laiky není snadné rozlišit mezi sociopaty a psychopaty, protože oba typy osobností se vyznačují abnormálním chováním ve společnosti. Přestože mohou na první pohled působit jako normální jedinci, jejich vnitřní svět je odlišný. Jaké jsou nejdůležitější znaky? 

Zjednodušeně řečeno lze říci, že psychopat se se svým nastavením narodil, zatímco sociopat rysy svého patologického jednání získal během života. A to ať již v reakci na okolí, nějaké trauma, a to jak fyzické, tak psychické.

Psychopatologickou osobnost lékaři dokáží poznat podle toho, že nemá vyvinutou tu část mozku, která souvisí s emocemi. Je citově plochý, nedokáže přiměřeně reagovat na okolí. Prostě na to "nemá buňky".

Sociopatie může souviset například se zneužíváním nebo nějakým prožitým traumatem. Sociopat na rozdíl od psychopata tuší, že jeho chování není v pořádku, ale jinak to neumí. Zároveň z toho ale nemá výčitky svědomí.

Dalo by se také říci, že sociopat nemá rád lidi, pohrdá jimi, myslí si, že je nadřazený, vyvolený. Uzavírá se do sebe, raději píše emaily, než by někomu zavolal. Těžko zapadne do kolektivu, těžko si udrží práci.

První známky sociopatie můžete odhalit třeba v dětství. Může se stát, že dítě třeba bude necitlivé ke kamarádům, ke zvířatům, že jim bude opravdu citelně ubližovat. Co ještě by nás mělo varovat? Sociopat se neumí vcítit do jiného člověka. Nikomu nepomáhá, není zodpovědný, bývá ale také stydlivý a mnohdy se straní lidí. Vůbec ho nezajímá, zda ho má někdo rád.

Cokoliv proti vám

Sociopat také bývá vztahovačný a mívá výbornou paměť. Proto proti vám klidně použije cokoli, co jste mu řekli, i když třeba v úplně jiném kontextu. Obvykle nesnáší vaše přátele, příbuzné, rodinu. Někdy si ale mezi nimi najde nějaké spojence a vám bude říkat: Vidíš, i ten tvůj tatínek si to myslí.

Sociopatie častěji postihuje mužské pohlaví, to také odpovídá následkům jejich činů v kriminální sféře, jako jsou rvačky, krádeže, útoky, a to včetně sexuálních. Naopak ženy sociopatky bývají spíše manipulátorky, podvodnice a intrikánky.

Rafinovaný psychopat

Psychopat se zjednodušeně řečeno dokáže chovat jako normální člověk. Umí manipulovat, je totiž často velmi chytrý a má – i když zvláštní – sociální schopnosti. Není proto vždy snadné ho rozpoznat. Není výjimkou, že jsou to pachatelé domácího násilí a zároveň osoby, do kterých by to nikdo neřekl. Stejně tak je najdete jako nadřízené v práci, kteří jsou přesvědčení o své pravdě, často křičí, ponižují, ale na druhou stranu bývají extrémně pracovití.

Lze žít s psychopatem či sociopatem?

Nelze. Jenže to člověk nemusí zjistit hned a navíc to někdy nejde. Protože to třeba může být vaše dítě. Pokud ale můžete, je lepší hned odejít. Jinak hrozí, že vám srazí sebevědomí na nulu, postaví vás proti vlastní rodině, a to včetně dětí. Dejte si pozor, pokud vás váš partner chce vlastnit, patologicky žárlí, je egoista, myslí jen na sebe a chtěl by, abyste na něm byla závislá. Zároveň by nás mělo varovat, pokud se špatně chová k jiným lidem a ponižuje je. Nohy na ramena! I když k tomu možná budete ze začátku potřebovat nejen pomoc kamarádů, ale i odborníka.

Lze sociopatii léčit?

Nejde. Proto je tak důležité si uvědomit, že s postiženým člověkem není dobré žít. Opravdu dokonale ho pozná psycholog nebo psychiatr. Vás by ale mohlo varovat, pokud podobné problémy už vidíte u někoho v rodině. Část lékařů totiž říká, že sociopatie může být i dědičná.

Naděje, že by se sociopat mohl změnit, je skutečně velmi mizivá. Podle odborníků existuje malá až žádná možnost poruchu vyléčit. V případě sociopatie totiž nejde jen jednu jednoduchou diagnózu, ale soubor faktorů, které nejenže lékaři ani ještě zcela nepopsali, ale už vůbec nevědí, jak je změnit.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.