Močení nadměrného množství moči | Moje zdraví

Močení nadměrného množství moči

Zdravý člověk močí při běžném příjmu tekutin (cca 1,5 litru denně) přibližně 8x za den a celkem asi 1,5 litru moči. Pokud močí výrazně méně (pod 0,5 litru) nebo více (nad 3 litry denně), může to být signálem některých onemocnění. Pokud močíte více než 3 litry moči za den při běžném příjmu tekutin, hovoří lékaři o takzvané polyurii.

Příčiny močení nadměrného množství moči

Přirozenou příčinou vylučování nadměrného množství moči může být i fakt, že člověk toho více vypije. V případě pití ovšem neplatí, že čím více vody člověk vypije, tím pro své tělo udělá lépe. Pochopitelně v horkých dnech nebo při zátěži je potřeba příjem tekutin zvýšit, je ale dobré vědět, že nadměrné množství tekutin nestihnou ledviny zpracovat a člověku hrozí potíže.

Močopudný účinek mají také některé nápoje a potraviny. Patří k nim káva a kolové nápoje, alkohol a urologické čaje.

Další přirozenou příčinou jsou léky zvané diuretika, které přímo močení většího objemu způsobují.
Zvýšené množství moči ale může být také známkou onemocnění, například selhávání ledvin. Stejně tak ovšem může být tato porucha signalizována sníženým obsahem moči.

Nadměrné množství moči je typickým příznakem pro cukrovku, k němu se ale většinou dostavuje také nadměrný pocit žízně. Vyskytuje se také při nemoci zvané žíznivka.

Kdy jít k lékaři?

Pokud nejsou příčinou výše uvedené potraviny nebo nápoje, konzultujte problém s lékařem. Nezapomeňte, že při nadměrném močení je potřeba tekutiny doplňovat. Pokud vás trápí časté močení, podívejte se, co znamená u žen i u mužů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.