Bolest kolem pupku: Jaké má příčiny a kdy zpozornět? | Moje zdraví

Bolest kolem pupku

Bolest kolem pupku je velmi častým symptomem, který může být způsoben mnoha různými faktory. Ty mohou zahrnovat zažívací potíže, záněty, stres nebo dokonce i psychologické problémy. Podíváme na některé z nejčastějších příčin bolesti kolem pupku, včetně příznaků a možností léčby.

Příčiny bolesti kolem pupku

Nejčastější příčinou bolesti kolem pupíku je dietní chyba nebo střevní infekce, případně i menstruační bolesti. Svou roli může hrát také psychosomatika nebo nesprávné držení těla. Pokud ale bolest neustupuje a přidávají se další symptomy, musíme myslet i na závažnější diagnózy.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Bolest břichaVIDEO 

Zánět slepého střeva

Bolest je tupá, může se objevit i zvracení a horečka, postupně se bolest přesune do pravého podbřišku.

Pupeční kýla

Pupeční kýla je patrná na pohled a je i bolestivá. Vyklenutí pobřišnice může způsobit tlak v oslabeném místě břišní stěny, může se tak stát při nadměrné námaze nebo při porodu.

Ruptura aneurysmatu břišní aorty

Náhlá bolest kolem pupku se objeví, když praskne tepenná výduť. Vše je řešeno chirurgickým zákrokem, ale úmrtnost je veliká.

Chirurgický zákrok

Po prodělaném chirurgickém zákroku se mohou objevit srůsty nebo jiné komplikace způsobující bolest kolem pupku.

Těhotenství

Bolest kolem pupíku může doprovázet fyziologické těhotenství. Může ale také značit zásadní problém. Vždy je důležité si poradit se svým ošetřujícím lékařem. 

Jiné orgány

Bolest mohou způsobovat i jiné orgány v okolí pupku.

Jak vyléčit bolest kolem pupku?

Bolest v oblasti břicha je vždy nepříjemná a navíc může znamenat opravdu vážné onemocnění. Proto bychom neměli ztrácet čas a při opravdu silné nebo dlouhodobé bolesti navštívit našeho praktického lékaře, který rozhodne o další léčbě nebo vyšetřeních.

Kdy jít k lékaři?

Pokud se celkově necítíte dobře, máte křeče, horečku a třeba i nechutenství, rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře, i když se vám třeba na chvíli uleví.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.