Akupunktura bez jehel? Získat můžete hodně. | Moje zdraví

Akupunktura bez jehel? Získat můžete hodně.

Akupunktura bez jehel? Získat můžete hodně.
Technika emoční svobody nechává odplynout nechtěné emoce (Ilustrační foto) • Autor: iStock.com
27. října 2016 • 10:24

Staří Číňané předali světu znalosti o akupunktuře, meridiánech, toku energie. Využijte spojení tohoto vědění s poznatky psychologie ve svůj prospěch. S pomocí speciální techniky nic neztratíte, ale získat můžete hodně. 

„Bolí mě často hlava,“ říkám terapeutce EFT (emotional freedom technique, technika emoční svobody). Zadívá se na mne a konečky prstů mi začne poťukávat okolo očí, na horním rtu, na bradě, na klíční kosti, v podpaží a já přitom opakuji: „I když mě bolí hlava, mám se ráda a přijímám se.“ Několikrát opakujeme tuto větu za stálého poťukávání, když si pomalu uvědomím, že bolest hlavy se rozpouští. „Už je to dobré?“ ptá se terapeutka. S údivem se na ni zadívám a odpovím, že ano, že už žádnou bolest necítím.

Místo jehel konečky prstů

EFT je psychologická forma akupunktury, která nepoužívá jehly. Místo nich terapeut konečky prstů poklepává na koncové body meridiánů v těle. Během poklepávání myslíme na problém, který chceme vyřešit. Myšlenka přitom slouží jako spouštěč a aktivuje příslušný meridián. K odstranění problému je tedy zapotřebí tento tok energie harmonizovat a obnovit. Samotná terapie vypadá napohled mírně úsměvně. Představte si, že před někým stojíte, odříkáváte svůj problém, zatímco vám někdo jiný klepe na místa vyjmenovaná na začátku článku.

Během sezení vás vede terapeut, společně s vámi rozebírá váš problém a už během této chvíle poťukává. Mnoho potíží se odstraní během jednoho jediného sezení. 

Technika emoční svobody velmi rychle uvolňuje a nechává odplynout nechtěné emoce, stres, bolesti a škodlivé vzorce chování a myšlení. Metoda je založená na objevu, že většina našich chybných přesvědčení a negativních emocí je příčinou narušení energetického toku v meridiánech a energetickém systému člověka.

Nalézt vnitřní klid

Staří Číňané nás naučili, že energie proudí v těle po přísně vymezených drahách – meridiánech. Každá negativní emoce nebo porucha v orgánu naruší tento jinak plynulý tok energie, což se projeví problémem, buď v psychické, nebo fyzické rovině. Tyto psychické a fyziologické nesrovnalosti negativně ovlivňují naši emocionální pohodu a zdravotní stav. Pokud se metodu u akreditovaného terapeuta naučíte, můžete si pomoci sami, kdykoli to potřebujete.

EFT umožňuje zlepšit kvalitu života, zbavit se negativních vzorců chování a myšlení, ale také pomáhá nalézt vnitřní klid a mír. Chcete-­li se o EFT dozvědět více, podstoupit terapii nebo navštívit některý z nabízených kurzů, navštivte například internetové stránky první propagátorky této metody v Česku Zdeny Katayama (www.eft.cz). 

Odborná spolupráce: Zdena Katayama Institut energetické psychologie

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.