Stávka lékařů: kvůli nízkým úhradám, e-receptům a EET | Moje zdraví

Zítra k lékaři nechoďte, bude mít zavřeno

Zítra k lékaři nechoďte, bude mít zavřeno
Ilustrační foto • Autor: iStock.com
17. října 2017 • 06:00

Pokud se chystáte zítra 18. října k lékaři se zdravotním problémem nebo třeba jen pro recept, zkuste to stihnout raději dnes nebo to nechte na čtvrtek. Přes šest tisíc praktických lékařů pro dospělé, pediatrů a ambulantních specialistů z celé republiky totiž na den zavírá své ordinace. Vyostřují tak protest proti zacházení ze strany Ministerstva zdravotnictví. A varují: Jsme ochotni zavřít i na delší dobu.

Lékařům vadí hlavně snížené úhrady za péči, elektronické recepty, na které jejich ordinace zatím nejsou připraveny, a povinnost EET.

„Ocitli jsme se za hranicí únosnosti, od ledna platí povinnost eReceptu bez toho, aby na něj byl připraven systém, lékaři, lékárny, ba i samotní pacienti. K přibývající administrativní zátěži nám přibývá povinnost vést EET a jako třešničku na dortu ministerstvo připravuje snížení úhrad ordinacím praktických lékařů. To se dotkne především venkovských praxí. Utíkají nám starší lékaři a mladí se do oboru nehrnou. O pacienty, zejména v okrajových částech republiky, se nemá kdo postarat,“ vysvětluje důvody akce MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Jak dále uvádí, ministerstvo se s praktickými lékaři nebaví a problémy primární péče ignoruje. Stávkující lékaři požadují odložení povinného e-receptu, dokud stát nezajistí jeho stoprocentní fungování včetně plné funkce lékového záznamu, možnosti předpisu opiátů na e-recept a zlepšení uživatelské vstřícnosti pro lékaře. Do té doby chtějí umožnit duální systém, který připouští používání e-receptu a papírového receptu současně, což by od ledna 2018 nemělo být možné. Lékaři proto varují před chaosem, který v lednu vypukne v ordinacích a mohl by poškodit pacienty. Kvůli e-receptům také některé ordinace zejména starších lékařů v malých obcích budou muset zavřít, protože na ně nejsou technicky připraveny.

Dle statistiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude v roce 2020 chybět 800 ambulantních lékařů. Praktický lékař se v průměru stará o přibližně 1 700 pacientů. Ve městech jsou praxe menší, tedy kolem 1 300–1 500 pacientů, na venkově je to přes 2 000 lidí a v  některých lokalitách typu Chebsko či Mostecko připadá na 1 lékaře až 4000 pacientů.

Protest organizují společně Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a Sdružení ambulantních specialistů.





Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.