Záhadná nemoc: Členům jedné rodiny se nohy mění na kámen | Moje zdraví

Záhadná nemoc: Členům jedné rodiny se nohy mění na kámen

24. července 2018 • 08:51

Hned čtyři děti ze sedmi z jedné rodiny žijící v Pákistánu trpí vzácným kožním syndromem, který jejich chodidla a dlaně proměňuje v "kámen".

Padesátiletý otec Nazir Bhatti a o dva roky mladší matka Abida Ali se nyní snaží přes dobrovolníky najít pro své děti pomoc. Obávají se totiž o jejich budoucnost. Kdo se o ně postará? Jak budou moci žít? Kvůli kožním problémům děti nemohou nosit žádnou obuv a hůře se pohybují. Chodit bez ponožek a bot je bolestivé, protože v létě jsou cesty rozpálené a v zimě klesá teplota ke třem stupňům Celsia.

Záhadná nemoc propukla u dětí před třemi roky. Nejstaršímu nemocnému je 19 let, nejmladšímu dívce teprve šest let. „Před třemi lety onemocněla nejmladší dcera Khairunisa. Na nohou se jí začala tvořit tlustá vrstva kůže. Za několik měsíců už byla tvrdá jako kámen,“ říká otec nemocných dětí.

"Vzali jsme ji k místnímu lékaři, který jí dával mast. Během šesti měsíců onemocněly další tři z našich dětí,“ dodává. Ze strachu před dalším šířením nemoci odvezli tři zdravé děti k babičce.

Šíří se i na ruce

Otec, který pracuje v menší restauraci z platu tří liber denně nemůže zaplatit dopravu ani vyšetření ve velké nemocnici v Karáčí či jiném městě. „Stěží rodinu uživím,“ říká. Když mají děti velké bolesti, dávají jim chodidla do kbelíku s vodou, aby kůže alespoň trochu změkla. Kromě chodidel jim začala tvrdnout i kůže na dlaních.

Rodiny si všiml policista Fida Hussain Mastoi z Káráčí a za pomoci ostatních dobrovolníků kontaktoval kožní specialisty v nemocnici a domluvil nemocným dětem prohlídku. Všichni doufají, že se lékařům podaří zbavit děti takového utrpení.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.