Nemůže vyjít ven. Dívka trpí děsivou kožní poruchou | Moje zdraví

Nemůže vyjít ven. Dívka trpí děsivou kožní poruchou

21. května 2018 • 06:00

Kůže "hadí dívky" nesmí přijít do styku se slunečním světlem.

Třináctiletá Vedika Gupta z Indie trpí vzácnou poruchou kůže, která jí začne krvácet při přímém kontaktu se slunečními paprsky. „Hadí dívka“, jak jí někteří kvůli vzhledu její kůže nelichotivě říkají, je tak bez lékařské pomoci nucena žít život v izolaci.

„Kdykoliv mou kůži zasáhne sluneční paprsek, začne mě vše pálit. Kůže se odloupává a občas i krvácí," popisuje.

„Jediné, co mohu dělat, je pozorovat ostatní děti, jak si venku hrají. Často se ptám, co jsem tak strašného udělala, proč jsem stižena tímto božím trestem?“ říká nešťastná Vedika. Dívka tak tráví čas studováním, malováním a sledováním televize sama.

Stejnou nemocí trpí i její dvacetiletá sestra Sunidhi. Tak však vůbec neopouští svůj pokoj. Svým vzhledem velice trpí, odmítá mluvit s lidmi a určitě by se nenechala vyfotografovat jako Vedika.

Nemocnou dívku prohlídlo několik lékařů, ale nikdo jí dosud nedokázal dát léčbu, která by ji zbavila utrpení. Vedika spoléhá jen na používání tělového mléka, které zabraňuje přílišnému vysušování kůže.

Naději rodina vidí v léčbě, kterou úspěšně podstoupila stejně nemocná dívka ve Španělsku. K tomu je však potřeba dostatek financí, proto to rodina vyhlásila a doufá, že se podaří vybrat dostatek peněz na léčbu.
Genetická porucha ichtyóza postihuje jednoho člověka z 200 tisíc lidí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.