Den srdce: Kromě lidí s vysokým tlakem přibývá také těch s fibrilací síní | Moje zdraví

Den srdce: Kromě lidí s vysokým tlakem přibývá také těch s fibrilací síní

Den srdce: Kromě lidí s vysokým tlakem přibývá také těch s fibrilací síní
Autor: iStock.com
29. září 2020 • 17:46

Již dvacet let si pacienti a odborná veřejnost připomínají 29. září jako  Světový den srdce. Nemoci srdce jsou totiž nejčastější příčinou úmrtí. Proto má letos kampaň anglický název „Use heart to beat heart CVD”. V Česku bychom řekli: Srdeční choroby porazte svým srdcem! 

Kardiovaskulární onemocnění (CVD) jsou nejčastější příčinou smrti na celé zeměkouli. Například v české republice v roce 2018  zemřelo 112 920 obyvatel. Více než polovina z nich zemřela v důsledku onemocnění srdce (32 procent) nebo zhoubného nádoru (25 procent). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavírají cévní nemoci mozku s podílem sedm procent na všech úmrtích.

Ze srdečních onemocnění je u mužů i žen nejvyšší úmrtnost na chronickou ischemickou chorobu srdeční, která tvoří polovinu úmrtnosti na nemoci srdce, dále jde o selhání srdce a akutní infarkty myokardu.

Proč tolik lidí umírá na tyto nemoci? Má to mnoho příčin: od kouření, cukrovky, vysokého krevního tlaku a obezity, až po znečištění vzduchu. A také kvůli tomu, že zanedbáváme prevenci a ani neznáme hodnotu svého krevního tlaku.

I proto vznikají takové kampaně, jako je ta letošní, které je kromě jiného vedená i na sociálních sítích pod hashtagem #useHeart. Nejen my Češi, ale lidé na celém světě totiž své potíže a i případně naměřené hodnoty tlaku, cholesterolu nebo třeba svého BMI mají tendenci podceňovat. 

Jaká je správná hodnota krevního tlaku? 

Mnoho lidí podceňuje pravidelné prohlídky u lékaře a nemají tušení, že už takovým onemocněním trpí. Čísla týkající se onemocnění srdce jsou stále alarmující. Jsou totiž společně s mrtvicí hlavními příčinami úmrtí na celém světě. 

Častým a skrytým problémem bývá vysoký krevní tlak, který se v dnešní době řadí mezi civilizační onemocnění. „Optimální hodnota tlaku krve je 120-130/70-85 mm Hg, ale pokud nějaká hodnota vyskočí, nehraje to důležitou roli. Může za to např. přechodný stres,“ vysvětluje odborník na arteriální hypertenzi MUDr. Jan Peleška, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi.

Poslouchejte své srdce

Srdeční choroby nejsou jen nevyhnutelným důsledkem našich genetických dispozic, jak si spoustu lidí může myslet. Máme mnoho špatných návyků, kterými našemu srdci škodíme a ačkoliv to naše „hlava“ ví, naše „srdce“ neposloucháme. 

Hrozícímu riziku srdečního onemocnění se vyhnete zdravou stravou, omezením tuků a uzenin, menším množstvím alkoholu a nekouřením. I když to ze začátku nemusí jít snadno, rozhodně jděte do toho. Pokud si k tomu každý den naordinujete ještě pohyb navíc, budete brzy na dobré cestě k lepší fyzické kondici a tím i ke zdravějšímu srdci.

„Pokud změna životního stylu nestačí na zlepšení stavu, je potřeba navštívit praktického lékaře, který už zváží vhodnost snižování krevního tlaku léky. Těch je v současnosti dostupná celá řada a je tedy možné každému pacientovi vybrat vhodný, individuálně dobře snášený lék, nebo lékovou kombinaci,“ říká kardioložka MUDr. Petra Vysočanová z FN Brno.

Měření tlaku doma

Za jedno z preventivních opatření, je považováno domácí měření tlaku. Je totiž nutné vědět, jak na tom jste. Tlakoměr by měl být klinicky validovaný. To znamená, že jeho přesnost byla ověřena poslechovou metodou. Naměřené hodnoty tlaku z těchto přístrojů jsou důvěryhodné a můžete je konzultovat se svým lékařem. 

V současnosti se dají zakoupit tlakoměry, se kterými si zvládne změřit tlak úplně každý. „Aby měl dostatečně vypovídající hodnotu pro lékaře, doporučujeme tlakoměr s Intelli manžetou, díky kterému lze dosáhnout naprosto přesného měření,“ vysvětluje kardiolog Prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. kvalitní jsou podle něj například tlakoměry Omron M6 Comfort nebo M7 Intelli IT s AFib.

Fibrilace síní

Co znamenají značky na tlakoměru? Důležitá je zejména ta AFib, která dokáže detekovat fibrilace srdečních síní. To je nejčastější setrvalá poruchou srdečního rytmu a častěji se vyskytuje u lidí s vysokým tlakem. Trápí asi 1–2 procenta populace a její výskyt stále roste. Fibrilaci provází zvýšená nemocnost a úmrtnost a například riziko cévní mozkové příhody je tak až pětinásobné. 

Každý třetí pacient, který trpí fibrilací síní, je tak postižen trombotickou cévní mozkovou příhodou. “Při fibrilaci síní se totiž srdeční síně vzhledem k vysoké frekvenci stahů účinně nestahují, ale pouze se chvějí, respektive míhají  - odtud český název arytmie míhání síní. Prakticky vlastně stojí, což nahrává vzniku krevní sraženiny. Trombus se může vytvořit již za krátkou dobu trvání a za různě dlouhou dobu se může celý trombus nebo jeho část uvolnit a krevní proud ho vmete do některé z tepen velkého oběhu. V nejzávažnějším případě do některé z mozkových tepen, kde způsobí mozkovou mrtvici“, vysvětluje MUDr. Jan Peleška. Více informací najdete na www.afib.cz

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.