Co je vánoční blues? 5 zaručených rad, které vás před ním zachrání | Moje zdraví

Co je vánoční blues? 5 zaručených rad, které vás před ním zachrání

Co je vánoční blues? 5 zaručených rad, které vás před ním zachrání
Proč jsou Vánoce tak často zdrojem stresu? • Autor: istock.cz
10. prosince 2023 • 18:28

Vánoce jsou zrádné. Ukazují, jak velký je rozdíl mezi tím, co máme, a tím, co bychom si přáli mít, víc než jakýkoli jiný čas během roku. Všudypřítomný apel na jejich dokonalost a radostnou pohodu to jen zhoršuje.  

Jedna stará poučka říká, že občas má člověk jen tři možnosti – zabít se, zbláznit se, nebo se naučit žít s tím, co zrovna má. Rozhodně se to dá vztáhnout i na Vánoce. Protože jsou to právě tyhle svátky, které mohou rozjet psychické propady, či dokonce deprese

Nemusí se tak dít jen kvůli tomu, že člověk prožívá nějaké objektivně těžké období po rozchodu, má finanční problémy a podobně. Frustrující může být i nakupování dárků, pokud má člověk třeba pocit, že je nedokáže vymyslet dost nápadité nebo že je nestihne koupit. Těžké je také udržet své emoce v rovnováze, protože se mnozí z nás musí účastnit i rodinných setkání s poněkud třaskavou atmosférou. 

Jak zvládnout Vánoce, abychom se nezbláznili, a přestat je brát jako vrcholový sport? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Jak zvládnout Vánoce abychom se nezbláznili a přestat je brát jako vrcholový sportVIDEO 

1. Vyházejte zbytečnosti  

Velkým stresorem před blížícími se svátky je nenazdobený a neuklizený byt. Je fakt, že pokud máme kolem sebe pořádek, můžeme se skutečně cítit lépe – zkuste se však oprostit od pomyšlení na to, že musíte všude pověsit vánoční dekorace, a zaměřte se na to, že prostě trochu poklidíte a zároveň se zbavíte zbytečností.

"Důkladné vytřídění zbytečných věcí pozitivně ovlivňuje psychiku a pomáhá lidem uzavřít některé nevyřešené záležitosti. Výsledek je navíc velmi uspokojivý," říká interiérová designérka Anke Glut, která úklid a organizaci domácnosti nabízí jako jednu ze svých služeb. 

2. Na dárky se zeptejte

Nevíte, co lidem koupit? Prostě se zeptejte, co by jim v daném cenovém limitu udělalo radost. Vykašlete se na romantiku a překvapení, nakonec nejlépe funguje, když vám e-mailem pošlou tři odkazy na věci, které si přejí – stačí, když se rozhodnete pro jednu z nich. 

3. S příbuznými to nepřehánějte

Zkuste si nedělat falešné naděje, že tentokrát to bude lepší, a například si dejte pozor na to, abyste nebyli s problematickými osobami o samotě. I u společného stolu se vyhýbejte třaskavým tématům a předem si stanovte, jak dlouho na návštěvě budete. 

4. Nečekejte příliš

Nemusí se nám to líbit, ale mít přehnaná očekávání skoro vždycky vede ke zklamáním. Proto je lepší si Vánoce a jejich prožití představovat jen v hrubých obrysech a nechat se spíše příjemně překvapit, když se něco vydaří. 

5. Netrapte se tím, že nejste veselí

A ještě jedna věc. Netrapte se tím, že ve vás Vánoce nevzbuzují takovou radost, jak se očekává. Je to úplně v pořádku a rozhodně v tom nejste sami. Stejně jako je celkem běžné, že lidé v období Vánoc pociťují místo radosti spíše smutek – v anglosaském světě se pro to ujal pojem vánoční blues.

To, že je to obvyklé, potvrdila i tahle studie. Její autoři zároveň došli k závěru, že krátce po Novém roce stoupá počet lidí, kteří potřebují nějakou formu psychické nebo psychiatrické intervence. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.