Toxoplazmóza: Příznaky, projevy, léčba, nákaza | Moje zdraví

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je onemocnění způsobené parazitem, jehož nejčastějším přenašečem jsou kočky. U většiny lidí má mírný průběh, nebezpečná je ale pro určité skupiny pacientů, zejména pro ženy v druhém a třetím trimestru těhotenství, u kterých hrozí riziko poškození plodu.

Toxoplazmóza je nejčastější lidskou parazitickou chorobou v ČR. Původcem je jednobuněčný parazit Toxoplasma gondii. Jejím přenašečem je nejčastěji kočka domácí. Nákaza se šíří trusem, který může kontaminovat vodu nebo potraviny, člověk se může nakazit i při "mazlení se s kočkou" nebo vyklízení kočičího záchodu. Nakazit se mohou i další hospodářská zvířata. V takovém případě se člověk může nakazit při manipulaci se syrovým masem nebo při jeho nedostatečné tepelné úpravě.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

celkové příznaky

U většiny lidí má nemoc mírný průběh, rizikovým skupinám pacientů ale může způsobit značné problémy. Patří k nim především ženy v druhém a třetím měsíci těhotenství, u nichž hrozí riziko poškození plodu. Značné zdravotní komplikace hrozí i HIV pozitivním lidem nebo pacientům po transplantaci či ozařování.

Příznaky

U některých lidí probíhá nákaza bez příznaků. Mohou být přítomny bolesti hlavy, únava, zvětšení lymfatických uzlin, projevy onemocnění se mohou podobat chřipce.

Inkubační doba

5–20 dnů.

Inkubační doba

5 - 20 dnů

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Léčba

U mírných nebo bezpříznakových forem onemocnění se toxoplazmóza neléčí. Je možné brát léky na podporu imunity. Toxoplazmóza se léčí u těhotných žen, dětí s vrozenou toxoplazmózou, u dětí do pěti let a u specifických skupin pacientů.

Jak si pomoci sám

Pokud nepatříte do rizikové skupiny, můžete podporovat svoji imunitu vhodnou stravou (ovoce a zelenina, čerstvá jídla), dopřejte si odpočinek a dostatek spánku, pobyt na čerstvém vzduchu, můžete si zakoupit prostředky na podporu imunity v lékárně.

Nenašli jste, co jste hledali?únavachřipkaboreliózavzteklinatoxoplazmóza

Vyšetření

Nemoc se většinou potvrzuje na základě vyšetření krve.

Komplikace

U těhotných žen může způsobit poškození plodu. Může být i spouštěčem závažnějších a trvalých chorob, jako jsou například epilepsie či hluchota.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Pokud máte kočku, navštěvujte pravidelně veterináře. Dbejte na správnou hygienu rukou, především po „mazlení se“ s kočkou a dalšími zvířaty. Dbejte na dezinfekci domácího kočičího záchodu. Nekrmte vaši kočku syrovým masem. Dodržujte obecné hygienické zásady, jako je mytí rukou po návratu domů, myjte zeleninu a ovoce, dodržujte správné zásady při manipulaci se syrovým masem a maso dobře tepelně upravte.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.