Bruce Willis končí s herectvím, přiznal, že má afázii | Moje zdraví

Bruce Willis končí s herectvím, přiznal, že má afázii

Americký herec Bruce Willis ukončil kariéru, 67letý herec trpí afázií, nemocí, při níž v důsledku poškození částí mozku pacient částečně přichází o schopnost mluvit a porozumět řeči.

Afázie vzniká v důsledku poškození mozku, například po mozkové cévní příhodě, úrazu hlavy či nádorovém onemocnění. Vyskytuje se v různých podobách podle toho, jaká část mozku byla poškozena, a projevuje se různě, od lehkých poruch vybavování si slov až po úplnou ztrátu řeči a rozumění.

„Chtěli jsme jako rodina sdílet s Bruceovými skvělými podporovateli, že náš milovaný Bruce se potýká s určitými zdravotními problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která poznamenává jeho kognitivní schopnosti,“ píše se ve vyjádření rodiny. „V důsledku toho a po pečlivém zvažování Bruce zanechává své kariéry, která pro něj mnoho znamenala,“ pokračuje příspěvek na instagramovém profilu hercovy dcery Rumer Willisové.

Video se připravuje ...
Alzheimerova chorobaVIDEO 

Nejčastější příčiny

Nejčastějšími příčinami vzniku afázií jsou příčiny vaskulární (ischemie či hemoragie v povodí vnitřní karotidy – většinou levé), dále tumory a traumata hlavy. Dále mezi příčiny patří neurodegenerativní onemocnění, anomická afázie se často vyskytuje u Alzheimerovy nemoci, dominantní postižení řeči má pak z neurodegenerativních onemocnění primární progresivní afázie.

Druhy afázie

Dělení I.

  • kortikální (korové) afázie
  • subkortikální (podkorové) afázie

Dělení II.

  • Brocova (expresivní, motorická) afázie – chápání zachované, řeč není plynulá, bez opakování
  • Wernickeova (percepční, senzorická) afázie – špatné chápání, řeč plynulá, ale postrádá smysluplnost (jelikož nemůže být vnitřně kontrolována), bez opakování
  • kondukční afázie – ztráta opakování, zachované chápání a tvorba řeči
  • transkortikální senzorická afázie – špatné chápání, řeč plynulá, opakování zachované
  • transkortikální motorická afázie – chápání zachované, řeč není plynulá, opakování zachované

Dříve se používalo dělení afázie na expresivní a senzorické (receptivní), stejně jako dělení na afázie neplynulé (přední, nonfluent) a plynulé (zadní, fluent).

Jak probíhá vyšetření 

Nejprve je třeba zjistit, jaký je pacientův rodný jazyk, a ujistit se, zda netrpí nějakou poruchou sluchu. Poté otestovat pacientovo chápání a orientaci osobou, místem a časem jednoduchými otázkami typu: Jak se jmenujete? Kolik je vám let? Víte, kde teď jste? Jaké je dnes datum (měsíc, rok)? Dále je dobré nechat pacienta vyprávět o jeho problémech a pozorně si všímat jeho vyjadřování, plynulosti řeči, užívání slov atd. Existují jednoduché testy, kterými je možné posoudit schopnost nacházet slova, například test slovní fluence (pacient má za úkol vyjmenovat všechna zvířata, na která si vzpomene – norma: 18–22 za 1 minutu; případně vyjmenovat všechna slova začínající na určité písmeno atd.), nebo schopnost opakovat jednoduchou několikaslovnou větu.

Pro afázie je důležité určit, zda je pacient pravo-, nebo levoruký, protože centrum řeči leží v dominantní hemisféře. U praváků je dominantní téměř vždy levá hemisféra, u leváků pouze v 70 %.

Willis se stal celosvětovou celebritou na konci 80. let minulého století díky filmu Smrtonosná past, který se nakonec dočkal čtyř pokračování. Po začátku nového tisíciletí však jeho filmy přestaly mít tak velký komerční úspěch a od roku 2015 již účinkoval převážně v nízkorozpočtových snímcích, jež se obvykle nesetkávaly s příliš dobrým hodnocením kritiků.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.