Diabetická retinopatie: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Diabetická retinopatie

Diabetická retinopatie je nezánětlivé onemocnění oční sítnice vlivem cukrovky. V důsledku vysoké hladiny cukru v krvi dochází k poškození drobných sítnicových cév a kapilár a zároveň ke změnám ve struktuře a funkci cévní stěny.

Oslabená cévní stěna má sklon k vyboulení, dále nastává krvácení z cév, prosakování krevní plazmy a vznik otoku, nedostatečné okysličování sítnice a vznik vazivové tkáně.

U pokročilých forem diabetické retinopatie se vazivová tkáň postupně svrašťuje a vede k odchlípení sítnice nebo krvácení do sklivcového prostoru s následným zhoršením vidění až po úplnou ztrátou zraku. Rizikovým faktorem vzniku diabetické retinopatie je nedostatečná kompenzace a léčba cukrovky. Rozvoj mohou uspíšit i další přidružené choroby, jako jsou vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu tuků, onemocnění ledvin nebo obezita.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Oči, sítnice

Příznaky

Zásadním problémem diabetické retinopatie je absence subjektivních potíží v době, kdy je možné účinně terapeuticky zasáhnout, přestože postižení sítnice může být v pokročilém stavu. Diabetická retinopatie probíhá dlouho bez příznaků a bezbolestně, až v pokročilém stádiu se projeví zhoršeným viděním.

Léčba

Základem léčby a prevence diabetické retinopatie je dosažení a trvalé udržení optimální kompenzace cukrovky. Jedinou účinnou symptomatickou léčbou je laserová fotokoagulace sítnice. Při té jsou postižená místa ošetřena tenkým paprskem laseru.Tento zákrok se provádí ambulantně, někdy ve více sezeních.

Při velmi vážném poškození se přistupuje k operaci – vitrektomii (odstranění sklivce). Účinnost laserové koagulace je preventivní a již ztracenou zrakovou ostrost nemůže zpravidla vrátit. Nelze ji však použít u všech typů poškození diabetickou retinopatií. 

Nenašli jste, co jste hledali?diabetescukrovkasítnicevyoká hladina cukru

Léky

I když se používají některé druhy léků, neexistuje dosud žádná klinická studie, která by prokázala léčebný účinek léků na diabetickou retinopatii. Patří mezi ně Agapurin, Ascorutin, Anavenol, Cilkanol, Vessel Due F a řada dalších.

Vyšetření

Při cukrovce jsou nezbytné pravidelné kontroly očního pozadí v širokých zornicích u očního lékaře. Dále dle nálezu další specializovaná vyšetření, jako je OCT (optická koherenční tomografie) nebo fluorescenční angiografie.

V těhotenství

V těhotenství dochází k akceleraci diabetické retinopatie, zároveň však není těhotenství kontraindikací laserové léčby.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníZpravidla několik měsíců
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Nezbytné jsou každoroční preventivní prohlídky očního pozadí oftalmologem. Dále dobrá kompenzace diabetu, celková úprava životosprávy včetně vhodné pohybové aktivity. Mezi nepříznivé faktory se řadí především vysoký krevní tlak, obezita, porušená hladina cholesterolu v krvi a kouření.

Kdy jít k lékaři

Navštěvujte pravidelně svého diabetologa a konzultujte s ním všechny své příznaky nemoci. Při zhoršeném vidění ho vyhledejte okamžitě.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.