Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Zn. Chci se seznámit: Tipy, jak na to

23. června 2022 • 14:00

Najít vhodného partnera pro život není jednoduché. Zdá se, že je to stále složitější. Jsme náročnější na svůj protějšek? Nemáme tolik příležitostí? Přitom oproti dřívějšku můžeme využít různé „zkratky“, jak se přiblížit k novému partnerovi. Zdá se to tak jednoduché. Otevřete sociální sítě, párkrát kliknete a můžete vyrazit na schůzku. Tak proč je tolik lidí samotných, žije single, přitom ne z vlastního rozhodnutí?

Při hledání partnera hrajte fér

Jsou frustrovaní, že nemohou najít člověka, se kterým by strávili život. „Domnívám se, že možnost potkat někoho, s kým bychom mohli začít randit, není obtížná. Naopak si myslím, že vzhledem k poměrně liberálnímu nastavení západní civilizace mohou lidé využívat nejrůznější způsoby, jak se seznamovat, protože mají mnoho životních možností, kde se mohou potkávat s lidmi – mohou studovat, cestovat, chodit do kina, kaváren, sportovat, a to i sami, aniž to někomu připadá ‚divné‘,“ říká klinická psycholožka a psychoterapeutka Martina Kocourková. Když se zamyslíme nad tím, jaké možnosti měly předchozí generace, zdaleka jich nebylo tolik. Podle Martiny Kocourkové ale na druhou stranu naše možnosti s sebou nesou větší zátěž, protože je těžší se zorientovat a vybrat si. Dnes se můžeme veřejně rozhodnout, jestli budeme žít v monogamním vztahu, polyamorii, zda budeme, či nebudeme mít děti a tak dále. „To samo o sobě nese daleko větší nároky na dobrou znalost sebe samého a toho, kdo jsem a co chci, proto se lidem možná vztahy tolik nedaří,“ zamýšlí se Martina Kocourková.

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Je vztah s mladším mužem odsouzen k zániku?VIDEO 

Zásadní věci

V tomto ohledu to naši rodiče či prarodiče měli jednodušší. Prostě se seznámili, a když si rozuměli, zůstali spolu. „Navíc důvody, které lidi přivedly do dlouhodobého partnerského vztahu dříve a které vedou lidi dnes, se liší. Domnívám se, že nároky na funkční partnerství jsou dnes daleko vyšší než dříve. Lidé si přejí mít vedle sebe parťáka, kamaráda, člověka, který je bude sexuálně přitahovat, zároveň si budou hodnotově blízcí, budou mít stejné zájmy a podobně. To je možná velmi mnoho nároků, které nemůže jedna osoba naráz nikdy splnit,“ říká psycholožka. Než se tedy začneme bezhlavě pouštět do seznamování, měli bychom si uvědomit zásadní věci, tedy kdo jsem a co chci.

Kde a jak hledat?

Zatímco v minulosti byl člověk, který si podal inzerát do seznamky, považován tak trochu za zoufalce, dnes je to naprosto běžné a zdá se, že se lidé ani jiným způsobem téměř neseznamují. Zkrátka není čas a navíc klikat na sociálních sítích je tak pohodlné. Mnozí z nás znají jen cestu do práce a z práce. A třeba žena samoživitelka, která pracuje mezi samými ženami, doma ji čeká druhá směna s dětmi, nemá moc šancí na to, že potká onoho „prince“. „Člověk, který nezná naše akce, by asi řekl, že seznamka je pro ‚neseznámitelné‘ a že normální člověk k seznámení seznamku nepotřebuje, že na seznamce jsou zoufalci. Přitom naše akce vyhledávají nejčastěji lidé s vysokoškolským vzděláním, často se jedná o programátory, lékaře, pamatuji si i na pilota, letušku i baletku. Jejich společným jmenovatelem je nedostatek času (a možná i příležitostí) k seznámení se. Někdo vyhledá seznamovací akci proto, že cítí, že už má věk na to se usadit a třeba založit i rodinu. A výhodou seznamovací akce je, že potká protějšky, které chtějí totéž. Také se jako účastník nemusí bát ‚drsného‘ odmítnutí protějšku či toho, že protějšek je již zadaný,“ říká Dominika Kovářová ze seznamovací agentury Smart Dating, která provozuje takzvané rychlé seznamování naživo.

On-line prostor

Hledat osobně tedy jednoduché není, ale rozkliknout sociální sítě nás stojí jen pár vteřin. On-line seznamování nahrála i doba covidu. Nekonaly se žádné akce, lidé byli izolovaní a ani nutné roušky situaci nepomáhaly. A tak nezbývalo než klikat. Hned před sebou máme pestrou škálu potenciálních partnerů. To vše v teple svého domova. Jenomže on-line prostor bývá i poměrně nebezpečný, a tak nejsou ojedinělé případy, kdy slyšíme o různých podvodech, vydírání a podobně. Ono také schovat se za smyšlený profil není žádný problém. A tak je potřeba i mezi seznamkami dobře vybírat. „Co se týče seznamky ELITE Date, lidé si uvědomují, že se jim vyplatí zaplatit si za kvalitní službu, protože se specializujeme na vážný vztah, kontrolujeme uživatelské účty, skrýváme neaktivní profily, máme vyrovnaný počet mužů a žen a jsme schopni našim uživatelům se seznamováním a používáním seznamky poradit,“ podotýká Radek Novák, spolumajitel seznamovací agentury ELITE Date. Sám tvrdí, že za deset let fungování zaznamenali výrazný nárůst klientů.

Pár čísel k dobru

Zatímco velmi mladí lidé téměř výhradně upřednostňují právě „klikání“ přes sociální sítě a on-line prostor, lidé ve středním věku se přece jen už kloní k seznamování face to face, tedy při osobním setkání. Potvrzuje to Dominika Kovářová. Podle jejích statistik mladí lidé do třiceti let seznamování tímto způsobem nevyhledávají. „Nejčastěji se k nám registrují ženy ve věku 32 let. „Zlomový bývá u žen 30. rok věku, kdy množství registrací výrazně převyšují množství registrovaných mužů. Jestliže chce žena ve 32 letech najít muže, hledá ve věkové kategorii 35 až 40 let. Žen v této věkové kategorii máme ale třikrát více než mužů, které tyto ženy hledají. Obecně se dá říct, že nejmladší ženy (samozřejmě plnoleté) mají malý zájem o návštěvy seznamovacích akcí. Naopak je to u mužů. Čím starší muž, tím menší chuť má on sám seznamovat se,“ podotýká Dominika Kovářová.

V čem je chyba?

Proč si z té velké nabídky nevybereme? Radek Novák k tomu má vysvětlení: „Často je to velkým množstvím volby, kdy spíše než hledáním důvodů, proč někoho oslovit, hledáme důvody proč ne. Protože je k dispozici x dalších potenciálních protějšků. Dříve při omezenějších možnostech seznámení byli lidé shovívavější, realističtější a dokázali procesu seznamování dát více času.“ Jeho slova ještě doplňuje Martina Kocourková, podle které za to svým způsobem může naše nezralost. A také fakt, že zatímco dříve znamenal rozvod téměř stigma, dnes se rozvádí každé druhé manželství. A tak se často při drobné partnerské kolizi hned poohlížíme, jestli „tráva u souseda není zelenější“.

Špatný je ten druhý

Důležité je, když už se nám podaří najít partnera, vztah hýčkat a dobře o něj pečovat. „Největší potíž je v tom, že lidé si někoho najdou, vztah nevyjde, ale místo sebereflexe, proč se to stalo, označí druhého za špatného, čímž si znemožní nějaký osobnostní posun a pravděpodobně si opět vyberou pro sebe nevhodného partnera. Přitom právě zkoumání, proč si vytváříme vztahy, jaké si vytváříme, je nejlepší způsob, jak zjistit, kdo jsme. Vztahy nás totiž mají především něčemu učit a my v nich přesto stále tolik hledáme hlavně onu romantickou lásku, která tak nějak bude fungovat bez našeho potu a slz. Fungující partnerský vztah je ale především každodenní tvrdá práce,“ dodává psycholožka.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.