Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Život na vysoké noze: Jak naše chodidlo ovlivňují boty na vysokém podpatku

29. srpna 2022 • 14:00

Lékaři prozkoumali vliv podpatků na naše chodidlo a jejich závěry vás rozhodně nepotěší. Noha díky vysokým podpatkům sice získá ladnost, ženy však za tuhle krásu platí nemalou daň.

Boty na vysokém podpatku mají doslova kouzelnou moc vylepšit ženskou postavu. Nohy se díky nim opticky prodlouží a záda narovnají. A současně s tím se zvýrazní i ladné křivky ženského pozadí. „O tom, že tato obuv zdraví nijak neprospívá, víme už poměrně dlouho,“ říká však MUDr. Kamal Mezian z Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK. „Přesvědčivých důkazů, že tomu tak skutečně je, máme ale kupodivu poměrně málo.“ Proto se lékař spolu s kolegy v Turecku rozhodl tuto mezeru alespoň trochu zaplnit. Výsledkem byla studie, která přinesla nové poznatky o tom, do jaké míry poškozuje dlouhodobé nošení obuvi na vysokém podpatku některé struktury pohybového aparátu.

Sčítání škod

Podle západních statistik nosí boty na vysokém podpatku až čtyřicet procent žen v produktivním věku. Některé z nich tak chtějí zvýraznit svoji atraktivitu, jiným tyto střevíčky přikazuje povinný dress code v zaměstnání. „Ve chvíli, kdy žena takovou obuv nazuje, dojde k přesunu těžiště dopředu. Aby zmíněný přesun vykompenzovala, musí narovnat trup,“ vysvětluje rehabilitační lékař. V souvislosti s tím dochází k přetěžování kyčelních svalů, pánve i bederní páteře. Pokud boty na vysokém podpatku žena obuje jednou začas, velké riziko jí většinou nehrozí. Data ze Spojených států však i u těchto žen poukazují na zvýšené nebezpečí úrazů, zejména na poranění kotníku. Při dlouhodobém nošení této obuvi rizika ještě přibývají. Tyto ženy velice často trápí zejména chronické bolesti v kříži a v kyčelních kloubech. Střevíčky na vysokém podpatku bývají navíc většinou také úzké a špičaté. Prsty se v nich proto navzájem utlačují a postupně dochází k jejich deformaci. U milovnic této obuvi studie tak již jednoznačně prokázaly zvýšený výskyt takzvaného haluxu neboli vbočeného palce. Obvykle se u nich také objevují první známky artrózy dříve než u jejich vrstevnic, které preferují pohodlí pro nohu. V Kanadě či na Filipínách tak už proto zákon zakazuje zaměstnavatelům, aby na ženách požadovali nošení obuvi na vysokém podpatku do práce.

Zaměřeno na kolena

Také rehabilitační lékař Kamal Mezian má mezi svými pacientkami řadu žen, které si stěžují na bolesti v kyčlích nebo kříži a právě rády nosí vysoké podpatky. V odborné literatuře se mu ale nepodařilo nalézt přesvědčivé důkazy o tom, že tyto obtíže mohou souviset právě se stylem obouvání. S tureckými kolegy z Hacettepe University v Ankaře se proto rozhodl prokázat tyto možné souvislosti pomocí studie. Dobrovolnice, které se do ní zapojily, musely splňovat poměrně přísná kritéria. Bylo zapotřebí, aby v posledních dvou letech nosily obuv na podpatku vyšším než pět centimetrů, a to minimálně pět dnů v týdnu. Pomocí diagnostického ultrazvukového přístroje pak lékaři u těchto žen zjišťovali, v jakém stavu jsou jejich Achillovy šlachy a kolenní chrupavka. Výsledky poté porovnávali se skupinou žen, které dávají přednost zdravější obuvi. „Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků negativně působí na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to dokonce i u mladých žen,“ přibližuje rehabilitační lékař závěry studie. Výsledky této práce byly publikovány v renomovaném odborném americkém časopise.

Chodidlo jako akrobat

Úplně nejzdravější je však z pohledu rehabilitačního lékaře chůze naboso na nerovném terénu, nejlépe někde v přírodním prostředí. Už proto, že naše noha je vývojově příbuzná ruce. Horní končetina potřebuje pro svůj správný vývoj uchopovat různé předměty a podobný trénink by měla podstupovat i ta dolní. Jinak řečeno, noha by se měla naučit uchopovat různé nerovnosti. Zmíněnou dovednost přitom získá právě při chůzi naboso. Pokud už se ženy bez bot na vysokém podpatku neobejdou, měly by je nosit alespoň po co nejkratší dobu, jen při slavnostních příležitostech. A na přesun domů by si měly po vzoru Američanek obout pohodlnější tenisky a lodičky dát do tašky.

Trénujte svaly

Nohám můžeme prospět nejen tím, že se budeme zdravě obouvat. Pečovat bychom měli také o svaly na dolních končetinách, které postupně pomalu ochabují, nejvíce po pětašedesátém roce věku. Právě na tento problém zaměřili nyní svoji pozornost lékaři z Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK. Napínání a povolování lýtkových svalů. V současnosti proměřují chrupavku kolenních kloubů u pacientů trpících úbytkem svalové hmoty, takzvanou sarkopenií. A výsledky porovnávají s kontrolní skupinou lidí, u nichž se tyto obtíže nevyskytují. Nejnovější studie by mimo jiné mohla přinést důkazy o tom, že artrotické změny kolenních kloubů mohou souviset s úbytkem svalové hmoty. Ten se dá ovšem preventivně zpomalit pravidelným cvičením a správnými stravovacími návyky. Každodenní protahování lýtkových svalů a Achillovy šlachy lze určitě doporučit všem ženám, nejen těm, které nosí obuv na vysokém podpatku. Dvojici těchto cviků si můžete vyzkoušet podle našich obrázků.

Vyšší podpatek může ve výjimečných případech ale také ulevit pacientkám od bolestí. „Obvykle to bývají ženy, které trpí takzvanou patní ostruhou,“ uvádí Kamal Mezian. „I při těchto potížích však doporučujeme podpatek o maximální výšce tři až čtyři centimetry.“

náš odborník MUDr. Kamal Mezian

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.