Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Trápí vás otoky a těžké nohy? Jak poznat, že se z kosmetického problému stal zdravotní?

Trápí vás otoky a těžké nohy? Jak poznat, že se z kosmetického problému stal zdravotní?
Změna polohy pomáhá předcházet křečovým žilám • Autor: istock.cz
17. dubna 2024 • 06:00

Pocit tlaku v nohách, viditelné otoky nebo brnění. Velmi častý problém cévního systému, který máme tendenci zlehčovat nebo řešit maximálně chladivým obkladem. Pokud ale studená voda nepomáhá, je třeba mít se na pozoru. Narušený žilní systém může vést ke vzniku křečových žil, či dokonce bércových vředů.

Žilní nedostatečnost může v průběhu života postihnout každého. I když se s ní častěji potýkají ženy, nevyhýbá se ani mužům. Dokonce nezáleží ani na tom, kolik svíček jste na narozeninovém dortu sfoukli. Svoji roli hraje i genetika.

Co pomáhá na křečové žíly? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Křečové žíly a metličky - MUDr. Júlia Černohorská

Prvním příznakem obtíží je celkový pocit těžkých nohou, zpravidla doprovázený otoky a svěděním. Krev se kvůli špatné cirkulaci zadržuje v dolních končetinách a můžou se objevit první metličky (metličkové varixy). V těžších případech vznikají křečové žíly a bolestivé bércové vředy. Narušen je tak celý žilní systém.

Co zvyšuje riziko?

Rizikových faktorů existuje několik – nedostatek pohybu, sedavý způsob života, ale i statická zátěž při dlouhodobém stání. Typickým spouštěčem je též nadváha, hormonální výkyvy či užívání antikoncepce. Ženy by měly zvážit nošení vysokých podpatků či těsných punčoch. Prevencí je zdravý životní styl: omezit kouření a více se hýbat. Zařaďte do svého programu protahovací cvičení a jemné masáže dolních končetin.

Pomoc z přírody

Existuje několik látek, které úspěšně bojují s neduhy žilního systému. Například rutin zpevňuje žilní stěnu a je i účinným bojovníkem proti hemoroidům. Pro správnou činnost cévního systému a srdce lze použít konopný olej, a to i vnitřně. Je účinným řešením pro oteklé nohy a pomáhá zklidnit svědivou a podrážděnou pokožku.

Pro redukci otoků se hodí také přípravky s kostivalem a arnikou. Výtažky z máty zase zajistí příjemný chladivý efekt. Většinu prospěšných látek najdete v bylinných mazáních a tinkturách. Přípravky jsou běžně dostupné v lékárnách a obchodech s bylinkami.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.