Sharon Osbourne zhubla injekcemi na hubnutí a varuje. Které celebrity je vyzkoušely? | Moje zdraví

Sharon Osbourne zhubla injekcemi na hubnutí a varuje. Které celebrity je vyzkoušely?

4. října 2023 • 06:00

Zatímco české celebrity o tom nemluví, mezi těmi zahraničními jsou injekce na hubnutí už pár let hitem.  Původně přitom jde o lék na cukrovku, díky němuž pacient i něco shodí, ale hvězdy díky tomu hubnou i o desítky kil. Zároveň ale přibývá těch, kdo přiznávají, že léčby nechali kvůli vedlejším účinkům. 

Když nedávno obezitolog Martin Haluzík z diabetologického centra pražského IKEM prezentoval výsledky toho, jak fungují populární injekce na hubnutí, mluvil o pacientech, kteří díky nim během roku shodili třeba deset patnáct kilo, což se jim předtím žádným způsobem nedařilo.

Je chirurgická léčba řešením obezity? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Od dětství jsem slýchala, že jsem tlusté prase, sebevědomí jsem si dodávala střídáním parterůVIDEO 

Celebrity, které vsadily na stejné účinné látky, ovšem netroškaří a shazují s jejich pomocí desítky kil. Je proto mimo jiné pravděpodobné, že berou mnohem vyšší dávky než ty běžně doporučené, případně si injekce píchají, i když by jim to žádný lékař vzhledem k jejich normální váze nedoporučil. 

Bylo mi moc špatně

Příkladem budiž například Sharon, manželka známého rockového zpěváka, která vážila přes sto kilo, a teď nemá ani padesát. Sama veřejně přiznala, že už je to příliš málo, protože se necítí dobře, a chce naopak něco přibrat.

Pomocí převratných injekcí zhubnul i kontroverzní boháč Elon Musk, ten přiznal rozumných patnáct kilo – díky injekcím a přísné dietě, která pro něj nebyla tak náročná, jelikož neměl hlad. Legenda basketbalové NBA Charles Barkley shodil více než třicet kilo.

Nadšenou fanynkou léku na hubnutí byla i americká komička Amy Schumer – původně si pochvalovala rychlost, s níž její kila mizela, ale po čase přiznala, že musela injekce přestat užívat, protože jí po nich bylo tak špatně, že si nedokázala hrát se svým synem. To je jeden ze známých vedlejších účinků a nejde přitom říct, koho se bude týkat. 

Také Chelsea Joy Handler, americká komička, herečka, spisovatelka, televizní moderátorka a producentka, říká, že léky vyzkoušela a už je brát nechce, když nemá cukrovku, na kterou byly určeny původně. Řekla také, že ani neměla v plánu hubnout s jejich pomocí, ale že jí je doporučil její lékař jako jednu z možností, jak zpomalit stárnutí. Ona tak původně dost dobře nevěděla, o co jde. Když to zjistila, přestala s nimi. 

Čtyřikrát vyšší dávka

V nemocnici kvůli hubnoucím injekcím skončila australská byznysmenka Roxy Jacenko – přiznala, že brala nejméně čtyřikrát vyšší dávky než ty doporučené, protože chtěla zhubnout co nejrychleji. Místo toho skončila se silnou nevolností v nemocnici na pohotovosti. Podle svých slov se cítila hůře než během předchozí léčby rakoviny prsu. Mimochodem, její lékař jí léky na hubnutí odmítl předepsat, protože je nepotřebovala, nechala si je proto dovézt pokoutně. 

Obezitolog Martin Haluzík na jednu stranu vítá, pokud je lék dostupný i lidem, kteří nemají diabetes, ale potřebovali by zhubnout, protože se tím může zabránit rozvoji cukrovky, nemoci srdce a dalším zdravotním problémům. Zároveň ale varuje před tím, aby ho užívali třeba lidé, kteří mají víceméně normální váhu a chtějí být extrémně štíhlí. Podle něj jde stále v prvé řadě o lék, a proto není dobrý nápad brát ho, když člověk není nemocný. 

Slavná americká moderátorka Stassi Schroeder se tudíž mýlí, když prohlašuje, že jde o zcela neškodné látky, něco jako vitaminy, díky nimž může člověk snadno zhubnout třeba po porodu. Nadšení celebrit pro injekce na hubnutí je kontroverzní i z dalšího důvodu – léků je kvůli hubnoucí mánii celosvětově nedostatek, na což doplácejí ti, pro něž byly původně určeny (diabetici), protože farmaceutické firmy je nestačí vyrábět dost rychle. 

Poněkud povadlý zadek

Existují i štíhlé celebrity, které popírají, že by kdy vyzkoušely hubnutí pomocí injekcí. To je například klan Kardashianových – své postavy vysvětlují intenzivním každodenním cvičením. K injekcím se vyjádřil i slavný americký lékař celebrit Simon Ourian, který pro magazín The Hollywood Reporter uvedl, že na první pohled pozná hvězdy, které za postavu vděčí injekcím, a nikoli fyzické dřině. Podle něj je pro ně příznačné, že mají povislou kůži a poněkud povadlý zadek coby důsledek rychlého snížení váhy.

Účinných látek používaných v injekcích na hubnutí je více. Jsou to například semaglutid, liraglutid nebo tirzepatid. Princip je ale podobný – obsahují látku, která působí na receptory v mozku, a tak zvyšuje pocit sytosti, a naopak snižuje chuť k jídlu. Některé jsou účinnější než jiné, které dobře fungují jen se střídmým jídelníčkem a dostatkem aktivního pohybu. Původně šlo o léky na cukrovku. Bohužel efekt zhubnutí není trvalý, pokud se člověk vrátí k původním stravovacím návykům. 

 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.