Osm důvodů proč jíme, i když nemáme hlad. Zbavte se jich a zhubnete | Moje zdraví

8 důvodů proč jíte, i když nemáte hlad. Zbavte se jich a zhubnete

8 důvodů proč jíte, i když nemáte hlad. Zbavte se jich a zhubnete
Nejčastěji sáhneme po sladkém • Autor: iStock
14. března 2024 • 06:00

Přejídáte se, když jste ve stresu, když se nudíte nebo když nemůžete spát? Vyhýbejte se nebezpečným návykům, které mohou vést k velkému nárůstu hmotnosti. Přinášíme vám osvědčené strategie, jak s tímto jevem úspěšně bojovat.

Naučte se pracovat se svou chutí

Člověk by měl jíst, aby předešel hladu, ne když ho má, to je první pravidlo hubnutí. Potvrdí vám ho každý dietolog. Dalším důvodem je samozřejmě chuť jídla, která nám přináší libé pocity, a proto ho vyhledáváme. Jenže při hubnutí se musíme naučit s chutěmi pracovat tak, abychom nejedli, co nám chutná, ale chutnalo nám to, co jíme.

Video se připravuje ...
Deset rad, jak se lépe vyspatVIDEO 

Nejčastěji tloustneme proto, že jíme ze špatného důvodu – protože máme hlad. Zdá se to jako hloupost, ale jíst bychom měli pro doplnění energie, a ne až proto, že potřebujeme zahnat nepříjemný pocit v břiše. Ten navíc často ani není způsobený nedostatkem potravin. Přečtěte si osm nejčastějších důvodů falešného hladu a rady, jak ho oklamat.

1. Dehydratace

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Nepomůže na ni však pivo, ale sklenice vody. Počkejte dvacet minut, a pokud i potom budete mít hlad, pátrejte dál.

2. Málo spánku

Opakuje se to v každém článku o hubnutí: Spěte, spěte, spěte. Laický rozum sice velí, že pokud méně spíme, tělo více pracuje a spaluje tuky. Naopak. Pokud spíte dlouhodobě méně než 7 až 8 hodin denně, vaše tělo nestíhá regenerovat a nehubne. Potřeba spánku je individuální, obecně se ale pohybuje kolem osmi hodin denně. Výrazně méně či více spánku tělu škodí. Nedostatek spánku může navíc zvýšit hladiny ghrelinu, hormonu, který stimuluje chuť k jídlu. A je také logické, že pokud jste víc vzhůru, více jíte.

3. Nedostatek bílkovin

Pokud vaše strava neobsahuje dostatečné množství bílkovin, jste unavení a máte brzy hlad. Potraviny, jako jsou například řecký jogurt, vejce a libové maso, vás udrží plnější déle.

4. Jíte hodně zpracovaných sacharidů

Po bílém pečivu, sladkých buchtách nebo sušenkách máte brzy hlad, protože vám vystoupá rychle hladina cukru v krvi, což způsobí další chutě.

5. Jste vystresovaní

Kdo by to neznal. Když se nám nedaří, jdeme si koupit čokoládu nebo zmrzlinu na nervy. Příkladem jsou americké filmy, kde hlavní hrdinka vždy po rozchodu s přítelem dlabe zmrzlinu z dvoulitrového kelímku polévkovou lžící.

Jestliže jíte proto, abyste se uklidnili, jíte ze špatného důvodu. Zajděte si raději na jógu, meditujte, jděte do přírody, pusťte si hudbu. Jezte pro doplnění energie, a ne pro lepší pocit následovaný vinou.

6. Jíte málo tuku

Některé redukční diety omezují tuk na minimum. Ale tuk je pro naše tělo nezbytný, dodává energii a rozpouští se v něm většina tělu potřebných vitaminů. Konzumujte ale ty zdravé – například v ořeších nebo v avokádu. Ty vás zasytí a neztloustnete.

7. Nejíte pravidelně

Jestliže přeskakujete svačiny, čeká vás večer vlčí hlad a přiberete hezky rychle. Snažte se, aby mezi jídly neuplynuly více než čtyři hodiny, a nasnídejte se nejdéle do jedné hodiny po probuzení. Nevystresujte si tělo zbytečným hladem, který způsobí jen to, že se vám každá snědená potravina hned uloží na bocích.

8. Jíte příliš rychle

Znají to zejména maminky s malými dětmi. Jídlo do sebe musíte naházet dostatečně rychle, než se váš potomek probudí nebo začne brečet. Některým tenhle zlozvyk zůstane už napořád. Dalším peklem pro váš žaludek je rychlý oběd u počítače, kdy ani nevnímáte, co jíte.

Pokud se najíte příliš rychle, do vašeho mozku nestíhá včas doputovat signál ze žaludku, že už je plný. To znamená, že jíte a jíte, i když už jste dávno sytí. Žvýkejte pomalu a udělejte si z každého jídla malý rituál, kdy nebudete spěchat a bude to jen váš čas pro sebe. Kromě pozitivního účinku na vaši váhu vám to pomůže i odbourávat stres.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.