Jak účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? | Moje zdraví

Jak účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?

Jak účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Autor: profimedia.cz
22. března 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

Také trpíte nadváhou nebo obezitou a stále nevíte co s tím? Nadbytečná kila vám zůstala po porodu, po těžkém rozchodu nebo díky špatným návykům. Už ani nedokážete spočítat, kolik různých diet jste vyzkoušeli a výsledek se ne a ne dostavit? A přitom si moc dobře uvědomujete, že obezita znamená kratší život, obtížné zdravotní komplikace a méně radosti. Jak se tedy zbavit jednou provždy přebytečných kil a vrátit se do plnohodnotného života?

Obezita- strašák dnešní doby

Obezita a bohužel i nadměrná obezita se stává stále více celosvětovým problémem. Pokud bude vývoj pokračovat stejným tempem jako dosud, budou za několik let trpět výraznou a tudíž zdravotně rizikovou nadváhou nebo obezitou tři čtvrtiny populace civilizovaných států! Podle většiny obezitologů je obezita nemoc. Podle mnoha lidí si však můžeme za obezitu sami, protože jsme se k ní dopracovali „vlastní pílí“. Tedy nevhodným životním stylem a nesprávným stravováním…

Autor: Shutterstock

Vše je ve vaší hlavě

V první řadě se správně „nastavte“ psychicky, protože stres patří k nejčastějším příčinám obezity. Nejenže zpomaluje metabolismus, ale vede k častému přejídání.

Řešení váhy musí být komplexní

Zapomeňte na diety, o kterých básní vaše kamarádky při odpolední kávě. Každé tělo je jiné, má jiné genetické dispozice, jiný druh spalování. To, co funguje u vaší kamarádky, u vás může způsobit nežádoucí jo-jo efekt. Žádná dieta nebude účinná, pokud v ní nebude správně vyvážený jídelníček a nepřipojíte pohyb a dostatečný spánek. Při nadměrné obezitě je sport ze začátku více obtížný. Vyvarujte se sportů, které zatěžují nadměrně vaše záda a klouby /např. běh/. Zvolte pro začátek raději plavání nebo chůzi.

Když už diety nepomáhají…

Trendem poslední doby jsou gastrické bypassy, které pacienta efektivně zbaví přebytečných kil. Bypass žaludku znamená chirurgické rozdělení žaludku na horní menší část a dolní větší část, která zůstává vyřazena z pasáže i s částí tenkého střeva. Patří mezi neinvazivní operace, tudíž je možný rychlý návrat do normálního života.
„Váhový pokles je po gastrickém bypassu výrazný pohybuje se dle výchozí hmotnosti od 40 až přes 80 kg, jeho stabilitu ovlivňuje i spolupráce pacienta s lékařem po operaci a dodržování jitých režimových opatření, které musí nemocný dodržovat i po operaci, kde největším nepřítelem jsou cukry…“ doplňuje MUDr. Pavel Beňo, primář kliniky ISCARE.

Pro více informací navštivte web kliniky ISCARE.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.