Nejlepší dietní tipy, které na Vánoce rozhodně musíte zkusit! | Moje zdraví

Nejlepší dietní tipy, které na Vánoce rozhodně musíte zkusit!

Nejlepší dietní tipy, které na Vánoce rozhodně musíte zkusit!
Vánoce jsou tady • Autor: iStock
17. prosince 2022 • 06:00

Vánoce jsou za dveřmi a všichni víme, jak to občas po svátcích vypadá. Ručička váhy pěkně v trapu a ty oblíbené džíny ne a ne dopnout. Co letos udělat jinak, abychom nepřibrali?

Ačkoliv jsou Vánoce svátky klidu a míru, v reálu jsou dost často časem neúměrného debužírování a ochutnávání všeho, co nám přijde pod nos. Na konci roku se pak nemůžeme divit, že nám ručička váhy ukazuje klidně i o pět kilo navíc. 

Video se připravuje ...
Osobní trenérka Olga Kalivoda radí, jak si svátky užít, a přitom nepřibrat.VIDEO 

Pokud také patříte mezi ty, již každoročně mají mezi předsevzetími na Nový rok jako hlavní z bodů „zhubnout“, máme pro vás tipy, jak si svou váhu o svátcích udržet.

Jezte do polosyta

Ne nadarmo se říká, že bychom měli jíst všechno, ale také, že by to mělo být s mírou. Všichni totiž přesně víme, kde ona míra je. Zkuste proto nehltat a zaměřte se na to, abyste si každé sousto pořádně vychutnali. Váš mozek tak dříve dostane signál, že je váš žaludek plný, a pocit, že jste to tentokrát zvládli, bude k nezaplacení.

Jezte všechno

Ano, čtete správně. To, že se rozhodnete, že si nebudete nic odpírat, je skvělá věc. A to hned z několika důvodů. Tím, že si dopřejete vše, na co budete mít chuť, a nebudete to ničit limity typu „dnes se přejím, zítra nejím“, bude vaše psychika v pohodě, protože bude vědět, že si klidně i zítra může dát ty vanilkové rohlíčky, které máte tak rádi. Zároveň toho nesníte moc, protože si to můžete dát kdykoliv. No a zatřetí… možná také zjistíte, že toho nepotřebujete sníst celý kopec.

Jezte vědomě!

To je velice důležité. Jezte jen, když budete mít hlad. Pokud vás berou chutě, protože lákadel je během svátků všude plno, nandejte si na malý talířek od každého druhu cukroví po jednom kousku, a až když to dojíte, zhodnoťte, zda si nutně musíte přidat. 

Jezte po malých porcích

Je velký rozdíl v tom, zda na posezení spořádáte celou mísu bramborového salátu, nebo zda si nandáte pouze dvě lžíce. Chuť tak či tak dostane, co potřebuje, a pocit lehkého žaludku vám bude odměnou. 

Myslete na pitný režim

Hlad je převlečená žízeň. To během svátků platí dvojnásob. Proto si před každým jídlem dejte sklenici vody, sami uvidíte, jak se váš žaludek bude cítit poté, co ji vypijete. 

Hýbejte se

Když už se vám stane, že se přejíte, dopřejte svému tělu pohyb. Nikdo netvrdí, že musíte uběhnout 10 km nebo se zničit v posilovně, taková obyčejná procházka jistě postačí. A ruku na srdce? Až si pak zase dáte něco dobrého, nebude vás to tolik trápit.

V neposlední řadě myslete také na své zdraví. Přejídání nevadí, když je jednou začas, ale mít bolavý žaludek od přemíry jídla několik dní v kuse už není namístě. Zkuste předvídat a představit si, jak se budete cítit, až si po Vánocích stoupnete na váhu a ručička bude přesně tam, kde jste ji nechali před svátky. Věřte, že právě v tento okamžik budete sami sobě vděční, že jste to ty letošní Vánoce udělali jinak.

Víte, proč je tolik důležité pít vodu?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.