Keto chřipka: Jaké má příznaky a jak dlouho trvá? | Moje zdraví

Držíte keto dietu? Co hrozí, když nejíte sacharidy? Nebezpečná chřipka

Držíte keto dietu? Co hrozí, když nejíte sacharidy? Nebezpečná chřipka
Keto dieta rozhodně tělu neprospívá • Autor: istock.cz
11. října 2023 • 05:00

Už jste se někdy dostali do ketózy? Jde o stav, ve kterém vaše tělo spaluje místo cukru rovnou tuky. Významným snížením příjmu sacharidů a zvýšením příjmu tuků můžete v ketóze setrvat i týdny a měsíce. Tuto dietu ale občas provází keto chřipka. Co to je a jak se jí zbavit?

Tento článek odborně garantuje nutriční terapeutka Mgr. Hedvika Jakešová, která má na Instagramu účet Nejenojidle

Keto chřipka je opravdu nepříjemný stav. Neobjeví se u každého, kdo drží keto dietu, a u těch, u kterých se objeví, nemusí mít stejný průběh. Ať už jste propadli trendu keto programů, které jsou většinou založeny na konzumaci proteinových nápojů, polévek či pudinků, nebo jste se dokázali do ketózy dostat pomocí běžné stravy, můžete keto chřipku pocítit na vlastní kůži. Provázejí ji únava a podrážděnost, ale i bolest hlavy, svalové křeče apod.

Keto dieta a stav ketózy

Princip keto diety je jednoduchý. Tělu téměř nedodáváte sacharidy, naopak víc tuku. Do jídelníčku zařadíte hodně:

  • tučného masa
  • avokáda
  • olejů
  • zeleniny
  • ořechů.

Naopak se vzdáte pečiva, příloh, cereálií a rychlých cukrů (sladkostí). Tělo se dostane do stavu ketózy. V té si nedostatek sacharidů rychle supluje produkcí ketonových sloučenin ze zásobních tuků. Výzkumy prokázaly, že pro dosažení ketózy je nutné jíst méně než 50 g sacharidů za den. 

Výhoda keto diety je samozřejmě taková, že vám s nejvyšší pravděpodobností zajistí rychlou ztrátu kil, a to i tempem 0,5 kg za den, což vám přinese radost a pozitivní motivaci pokračovat. Na druhou stranu váš jídelníček klesne pod hodnotu bazálního metabolismu, ztracená kila jsou v prvních dnech hlavně voda a časem se může jednat i o svaly, než dojde k pálení tuků, a pokud efektivně nenavážete na vyváženou stravu, kila se rychle vrátí.

Příznaky keto chřipky

Keto chřipka není skutečnou chřipkou, ale spíš souborem symptomů, které zahrnují:

  • únavu
  • nespavost
  • závratě
  • nevysvětlitelnou podrážděnost
  • slabost
  • bolesti hlavy
  • svalové křeče
  • objevit se mohou i návaly hladu a
  • rychlé změny nálad.

Tyto příznaky pak mohou trvat několik dní až několik týdnů, závisí to na reakci vašeho organismu na dlouhodobě podhodnocený příjem cukru.

Ne každý, kdo začne s keto dietou, musí prožít keto chřipku, a ti, kteří ji zažijí, ji často pociťují v různé míře. Pokud vás keto chřipka trápí příliš dlouho, je lepší konzultovat svůj stav s lékařem nebo nutričním terapeutem, abyste zajistili, že vaše dieta je vyvážená a bezpečná pro vaše zdraví.

Jak se keto chřipky zbavit?

 

 

Máte keto chřipku dlouho? Jaká jsou rizika?

​​Pokud trpíte symptomy keto chřipky už několik týdnů či měsíců, neberte situaci na lehkou váhu. Dlouho trvající symptomy keto chřipky mohou totiž přinést další komplikace. Jestli máte dlouhodobé průjmy nebo zvracení kvůli keto chřipce, může to vést k dehydrataci, což je závažný zdravotní problém. Ketóza může zvýšit zátěž na játra a ledviny (kvůli zvýšenému příjmu tuků nebo bílkovin). Změny hladiny cukru v krvi mohou ovlivnit energii a celkový pocit zdraví. Dlouhodobá nevolnost, únava a další nepříjemné symptomy mohou mít negativní dopad i na vaše psychické zdraví.

Low carb bolest hlavy vs. keto chřipka

Je rozdíl mezi bolestí hlavy z nízkosacharidové diety a keto chřipkou? Oba problémy souvisí se změnou stravy, rozdíl je ale v tom, že low carb bolest hlavy je jeden z mnoha symptomů, které můžete zažít, když zásadněji omezíte sacharidy ve svém jídelníčku, to totiž bude mít vliv na hladinu cukru v krvi a na hydrataci. Bolest hlavy tak u vás může nastat, i když nevstupujete do ketózy. Vaše tělo tak reaguje na změnu, a jakmile si zvykne, bolest odezní. Oproti tomu symptomy keto chřipky můžete pociťovat i několik týdnů. Rozdíl je i v tom, že keto chřipka je konkrétní termín, který se váže ke keto dietě.

Proč jsou sacharidy pro tělo důležité? Za ideální je při keto dietě považován příjem kolem 20–40 g sacharidů denně. Běžné nízkosacharidové diety pak počítají nejvýše se 150 g sacharidů za den. Ale jen lidský mozek spotřebuje denně kolem 130 g sacharidů! Pokud tedy máte příjem 7000 kJ a rozložení živin 80 g tuků, 80 g bílkovin a 150 g sacharidů, nevystačí vám 20 g sacharidů na pokrytí ostatních aktivit.

Spíš než setrvávat ve stavu ketózy se naučte sestavit si jídelníček z hodnotného jídla, s vyváženým poměrem živin a správným kalorickým příjmem. Na celkový výsledek si sice počkáte trochu déle, ale nebudete muset omezit společenské aktivity kvůli náročnému stravovacímu plánu a nehrozí vám nepříjemné vedlejší účinky.

Autor: Renata Povolná
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.