Hydrastis canadensis neboli vodilka kanadská: Na žlutou rýmu, zácpu i žlučník | Moje zdraví

Hydrastis canadensis neboli vodilka kanadská: Na žlutou rýmu, zácpu i žlučník

Hydrastis canadensis neboli vodilka kanadská: Na žlutou rýmu, zácpu i žlučník
Autor: istock.com
9. září 2020 • 06:00

Hydrastis canadensis neboli vodilka kanadská je nízká rozlehlá trvalka s listy ve tvaru palmy z čeledi pryskyřníkovitých, která pochází z lesů na východ od řeky Mississippi. Získala pověst bylinného antibiotika a látky stimulující imunitní systém.

Vodilka obsahuje vápník, železo, mangan, vitaminy A, C, E, B a další živiny a minerály. Američtí indiáni vodilku užívali při léčbě zánětů dýchacích, zažívacích a močových cest. Kořeny se používaly na zlepšení chuti k jídlu, ale také na onemocnění jater, horečku, překyselený žaludek, plynatost, zápal plic a při srdečních potížích.

Na „zadní žlutou rýmu“

V homeopatii používáme Hydrastis především jako lék na takzvanou zadní žlutou rýmu, kdy pacient málo smrká, ale v krku je patrný stékající hustý a přilnavý žlutý hlen, který dráždí, ale nelze vysmrkat ani vykašlat. Lék podáváme na zkapalnění hlenů v ředění 5 C, 3–4x denně 5 granulí. Po jeho nasazení začne hlen více téct z nosu a je možné ho vysmrkat.

Hustý poševní výtok

Velmi dobře funguje Hydrastis i v případě poševního výtoku, který má stejnou charakteristiku jako hlen v krku. V tomto případě podáváme lék v ředění 9 C, 3x denně 5 granulí.

Pomoc při zácpě

Stejně výrazný efekt má Hydrastis rovněž v případě problémů s trávením. Je to výborný lék na zácpu, pokud je stolice pokrytá hlenem. A také pokud zácpa vznikne jako následek přehnaného užívání projímadel. Lék podáváme v ředění 5 C, a to 2–3x denně 5 granulí do zlepšení stavu a pak postupně prodlužujeme intervaly mezi dávkami léků.

Na potíže se žlučníkem, játry a žaludkem

Při potížích se žlučníkem a játry podáváme lék v ředění 5 C a často jej kombinujeme s lékem Chelidonium 5 C – 2x denně 5 granulí od obou léků. V případě chronického onemocnění s postižením jater nebo žaludku má pacient nažloutlou barvu kůže, je obvykle hubený, má propadlé rysy a často si stěžuje na pocity tíhy a prázdného žaludku. Hydrastis má i u těchto pacientů povzbuzující efekt. V těchto případech ho často kombinujeme s lékem Carbo vegetabilis. Oba léky v ředění 9 C podáváme 2–3x denně. Stav pacientů, kteří dobře reagují na lék Hydrastis, se zhoršuje chladem.

Příklad z praxe:

Do mé ordinace přichází 13letá dívka vyšší postavy. Má již měsíc zadní žlutou rýmu, nažloutlé bělmo, zvýšenou hladinu bilirubinu (krevní barvivo, jehož zvýšená hladina se projevuje jako žloutenka) a lehce zvýšené jaterní testy. Má diagnostikovaný Gilbertův syndrom, což je vrozená porucha metabolismu bilirubinu (nezávažná, ale v případě infekcí se může nález zvýraznit). Stěžuje si na únavu po prodělané lehké viróze v období Vánoc. Ostatní nálezy má při vyšetření v normě. Doporučuji tuto léčbu: Hydrastis 5 C, ráno a večer 5 granulí. Pokud by se rýma do týdne nezlepšila, přejít na stejný lék v ředění 15 C – ten dokončí léčbu a takzvaně vysuší výtok z nosu. Pro podporu jaterního metabolismu a na únavu přidávám ještě lék Phosphorus 9 C, a to 1–2x denně 5 granulí. Vzhledem k období růstu a školní zátěži doporučuji 1x týdně také lék Calcarea phosphorica 30 C. Po třech měsících mi dívka při kontrole sděluje, že rýma přešla do týdne, jaterní testy se normalizovaly během šesti týdnů a snížila se i hladina bilirubinu. Únava téměř odezněla, i když toho má ve škole stále hodně. Vzhledem k tomu, že se blíží konec školního roku, doporučuji pokračovat s lékem Calcarea phosphorica 30 C, 1x za 2 týdny 5 granulí, a lék Hydrastis brát v případě větší únavy večer před spaním. Během prázdnin lze léky vysadit a kontrola je u pacientky potřebná jen v případě obtíží.

Homeopatická matečná tinktura se připravuje z kořene, který je toxický, obsahuje hydrastin, berberin a žluté barvivo (také všechny sekrety, které rostlina léčí, mají žlutou barvu).

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.