Stévie sladká | Moje zdraví

Stévie sladká

Stévie sladká je velmi oblíbenou variantou sladidla. Oceňují ji zejména diabetici, kteří by neměli používat klasický cukr, ale zároveň nechtějí sladit chemickými sladidly.

Popis

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je světlomilná, tropická rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Dorůstá do výšky až 100 cm. Má sytě zelené listy vstřícného a kopinatého tvaru. Květy jsou uspořádány do bílých úborů, vytvářejících koncové okolíky. Stévie bývala jednoletou rostlinou, postupným šlechtěním se z ní stala víceletá. Ceněná je pro svoji sladkou chuť. Půl kilogramu sušených lístků dokáže nahradit více než 100 kilogramů cukru!

Účinné látky

Z rostlinky se zpracovávají zejména listy, v nichž je obsaženo několik diterpenických glykosidů, kterým se říká steviosidy. V rostlině najdeme i rebaudiosid A, který je dokonce sladší než steviosid, dále se bylinka může pochlubit rebaudiosidy C, D, E, dulkosidy B a steviolbiosidem.

Použití

Steviosid v bylince obsažený se využívá ke slazení potravin, nápojů, samozřejmě v cukrářství, konzervárenském průmyslu, ale také při výrobě zubních past a žvýkaček. Nahrazuje cukr, což ocení diabetici, kteří mohou zakoupit stévii v podobě tabletek či jako tekutinu. Rovněž se prodává sušená rostlina, můžete si ji pěstovat i na zahradě v jarních a letních měsících.

Účinky na zdraví

Stévie pomáhá od únavy. Umí srovnat krevní tlak, podporuje trávení a eliminuje chutě na alkohol a tabák. Samozřejmě pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi, léčí diabetes a je účinná i při léčbě akné a různých ekzémů.

Výskyt

Původně se stévie pěstovala zejména ve Střední a Jižní Americe, v oblastech Paraguaye a Brazílie. U nás se rostlině daří na jaře a v létě na záhonech. V bytě se jí příliš nedaří.

Sběr

Sbírají se listy se stonky těsně před kvetením, protože v tomto období má stévie nejvyšší obsah sladkých složek. Rostlina snáší seřezávání, suší se v tmavých prostorách. Usušené listy jsou dokonce sladší než čerstvé.

Domácí recepty

Sladidlo si můžete vyrobit i doma. Vezměte sušené lístky stévie a naplňte jimi větší hrnek nebo misku. Maximálního účinku dosáhnete, když lístky podrtíte v hmoždíři. Následně zalijte vroucí vodou a nechte několik hodin louhovat. Pokud je odvar silný, má až hořkosladkou chuť, stačí jej ale naředit. Koncentrát uchovávejte v ledničce. Můžete jím sladit jako tekutou stévií, kterou koupíte v drogerii či lékárně.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.