Menstruace je normální! Umělkyně a sportovkyně boří tabu! | Moje zdraví

Menstruace je normální! Umělkyně a sportovkyně boří tabu!

Menstruace je normální! Umělkyně a sportovkyně boří tabu!
Jogínka tak chce bojovat proti předsudkům. • Autor: instagram
12. dubna 2017 • 12:00

Menstruace je do velké míry tabu. To je jasné. Menstruace je ale také přirozená věc každé ženy. Jak se snaží některé umělkyně prolomit mlčení a ukázat krvácející ženu jako součást životního cyklu?

Pojďme být otevřené a upřímné a bavit se o všem, co se nás týká. I o menstruaci. A pojďme ji ukazovat! Nebo je to moc? Možná.

Některé ženy si to nemyslí, a naopak zastávají názor, že není důvod se za to stydět. Kromě jogínky Steph Gongory, která se natočila, jak cvičí s leginami zbarvenými od krve,  se na tuto nepříliš probádanou půdu snaží vstoupit i další ženy. Podle mě ne všechny jdou tou správnou cestou. 

Ženské dny na Instagramu

Před téměř dvěma lety se na Instagramu objevila fotografie mladé indické umělkyně Rupi Kaur, na které je zjevné, že zrovna prožívá své dny. Kaur se tenkrát obracela k Instagramu, zda její fotografii také zablokují, jako se to už jednou stalo u postu, kde byla vidět menstruační krev. Obsah fotografie ničím nepohoršuje, není zde vidět násilí, sexuální podtext, není to spam – a vlastně ničím neporušuje pravidla. 

Indická umělkyně Rupi Kaur. • Autor: Instagram

Na rozdíl od Steph Gongory se nesnaží stavět menstruaci na piedestal, ale ukazuje, jak paradoxní dokáže dnešní svět sociálních médií být.

Zatímco na jedné straně bez povšimnutí prochází snižování ženskosti, její odhalování, na druhé straně přirozený proces, jakým je menstruace, je potlačován. Přesto ale přemýšlím, jestli takto šokující fotografie padne na úrodnou půdu a jestli lidé nebudou spíše pohoršeni než donuceni se nad tím zamyslet. 

 

Běžím za tampony a vložky

Další aktivistkou v tomto směru je i Kiran Gandhi, která se rozhodla běžet londýnský maraton během svých dnů bez jakékoliv hygienické pomůcky. K nápadu ji dovedlo v prvé řadě to, že by bylo nepraktické si během závodu tampony měnit. V druhé řadě se rozhodla rovnou udělat osvětu ohledně tabuizování menstruace. Že miliony žen na celém světě nemají přístup k tamponům a vložkám, to mnoho lidí možná ani neví.

Kiran Gandhi běžela maraton bez hygienických pomůcek. • Autor: Twitter

Mnohem sympatičtější způsob, jak se snažit prolomit menstruační ledy, je otevřeně o tom mluvit. Ne ale způsobem "ukřičené feministky", kdy budeme hulákat do světa, že jsou k nám všichni nespravedliví, protože ignorují naše ženské problémy.

Smysluplnější se mi zdá hovořit o nich jako o něčem, co nám mnohdy znepříjemňuje život. Jako to udělala čínská plavkyně, která na olympiádě v Rio de Janeiru řekla reportérce, že se při závodě necítila ve své kůži, protože "večer předtím to dostala".

Pojďme o tom mluvit 

Bývalá tenistka Annabel Croftová. • Autor: Profimedia
Stejně tak otevřeně hovořila o potížích spojených s menstruací – dnes už bývalá – tenistka Annabel Croft poté, co prohrála zápas na Australian Open. Svou roli v prohře sehrálo to, že den předtím dostala menstruaci.

Ženy by se rozhodně neměly za menstruaci stydět. Je to přirozené. A nemělo by nám připadat hloupé říct komukoliv, že nám není dobře. Pro mě to ale pořád není důvod k tomu, abychom ukazovaly zkrvavené prádlo. 

Jsem pro něžnější a méně drsné formy vyjádření toho, jak se potíže spojené s menstruací přehlížejí. Sem patří nejen fakt, že pro část žen nejsou dostupné běžné hygienické pomůcky, ale také to, že během menstruace skutečně může být ženám zle a nemohou podávat své obvyklé výkony. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.