Žloutenka typu C: Desítky tisíc lidí o své nemoci nevědí. Jak ji odhalit? | Moje zdraví

Žloutenka typu C: Desítky tisíc lidí o své nemoci nevědí. Jak ji odhalit?

Žloutenka typu C: Desítky tisíc lidí o své nemoci nevědí. Jak ji odhalit?
Autor: istock.com
14. listopadu 2019 • 06:00

Naprostá většina nakažených virovou hepatitidou typu C o své nemoci neví. Část jsou ti, kdo se nakazili nemocí z transfuze v době, kdy se ještě krev na toto onemocnění netestovala, zbytek tvoří většinou uživatelé drog, kteří si je aplikují injekčně. 

 

Virus žloutenky typu C byl objeven v roce 1989, proto se před rokem 1992 krev na tuto nemoc netestovala. Na onemocnění se proto u těchto pacientů často přijde náhodně nebo pokud se po ní aktivně pátrá. Příznaky jsou totiž jen minimální a nenápadné. Pacienti si mohou stěžovat na únavu, bolest v pravém podžebří či na bolesti kloubů.

Problém je, že virus v těle škodí játrům a následky se projeví až po 20 až 30 letech, infekce pak může rovnou skončit selháním jater v důsledku cirhózy nebo rakoviny jater. Žloutenku typu C je přitom možné zcela vyléčit ústně podávanými moderními léky, a to za dva měsíce. Podle odhadů odborníků v Česku ročně prodělá léčbu hepatitidy 1 200 osob. 

Nákaza neznamená nebezpečí jen pro svého nositele, ale i pro okolí. „Hlavní cestou nákazy infekce virové hepatitidy tohoto typu je přenos krví, a to zejména při sdílení společného náčiní mezi lidmi, kteří užívají injekčně drogy. K nákaze ale dochází i sexuálním stykem. Stále se mohou objevit také lidé, kteří se nakazili při krevní transfuzi v dobách, kdy se krev dárců na hepatitidu C netestovala,“ říká docent MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D., vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Ochrana celé společnosti

Podle lékařů je včasné odhalení virové hepatitidy nezbytné pro úspěšnou léčbu a ochranu společnosti. „Analýza nákladové efektivity prokázala, že okamžitá léčba pacientů s chronickou hepatitidou C je účinnější a méně nákladná než péče o pokročilejší stadia onemocnění. Čím později nemoc odhalíme, tím horší má dopady nejen na jedince, ale i na jeho okolí,“ doplňuje Mravčík.

Právě včasné odhalení nemoci je největším oříškem. Nejčastěji – zhruba ze 60 procent  – jsou totiž mezi nakaženými injekční uživatelé drog. Odborníci odhadují, že v Česku se pohybuje 9–12 tisíc aktivních uživatelů drog, kteří je berou injekčně. Na nemoc se tak přichází právě v nízkoprahových programech, které s drogově závislými pracují, poskytují možnost testování, výměnu jehel a stříkaček za čisté, informace a pomoc při zprostředkování další léčby. Díky tomu je počet nakažených v Česku nízký, a to navzdory tomu, že narozdíl od okolních zemí je zde vysoký počet lidí přijímajících injekčně pervitin. 

Testy ve věznicích

Přesnou představu o tom, kolik lidí je nakaženo žloutenkou typu C, mají v českých věznicích, nastupující totiž bez výjimky procházejí testem. Infekcí je podle údajů Vězeňské služby Česka nakažena až třetina odsouzených. Z nich je většina drogově závislá. Každý rok se se žloutenkou typu C ve věznicích léčí přibližně 600 vězňů.

„Výhodou koncentrace do jednoho místa je, že jsou zachyceni včas, nevýhodou, že nemoc předávají dál. Například aplikací drogy infikovanou jehlou nebo při tetování. Tím, že jsou na jednom místě a z léčby neodejdou, je umíme v podstatě všechny vyléčit. Většinou jde o mladé lidi ve věku od 20 do 40 let a léčbu téměř nikdo z nich neodmítá. Narážíme ale na finanční strop pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna pokryje léčbu u zhruba čtvrtiny těch, kteří ji potřebují, a nemocní pak končí na čekačce. Problém je, že se vracejí do vězení, kde mohou znovu nakazit ty, co jsme předtím vyléčili,“ vysvětluje MUDr. Vratislav Řehák z Centra pro léčbu virových hepatitid nestátního zdravotnického zařízení Remedis. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.