Zážitková kresba: kdykoliv vás přepadne smutek. Ale i když je vám dobře | Moje zdraví

Zážitková kresba: kdykoliv vás přepadne smutek. Ale i když je vám dobře

Zážitková kresba: kdykoliv vás přepadne smutek. Ale i když je vám dobře
Autor: Unsplash.com
23. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Práce s obrazem neboli arteterapie je psychoterapeutickým postupem založeným na kresbě nebo malbě a na částečném využití podvědomí. Zaměřen je sebezkušenostně. Není důležité, co během malování vznikne, ale nakolik se uvolníte, necháte vyplavat vše, co vás omezuje. Arteterapie má mnoho pozitivních efektů a skvělá je i pro prevenci. Vyzkoušejte ji doma také!

Arteterapie? Může být vedena odborně, ale poslouží i domácí přístup

Malování může fungovat jako skvělá psychoterapie, a to i když si myslíme, že malovat vůbec neumíme. To je základní pravidlo každé arteterapie. Všichni si totiž můžeme namalovat svůj harmonizační obrázek - a tvar nebo výsledná podoba tu vůbec nejsou důležité. Na čem záleží nejvíce, je uvolnění a ponechání ruce možnost, aby malovala skoro sama.

Arteterapie může být i psychoterapií vedenou profesionálem. V tomto případě je vedena během rozhovoru, aby se podpořil její účinek. Skvělá je pro překonávání stresové zátěže, nejistoty, obav a strachu, při životních změnách nebo krizi, ale i k uchování dobré nálady. To vše též v doma praktikované podobě.

Základní výbava? Stačí papír, tužka, případně pastelky

Co budete potřebovat? Stačí obyčejný papír a tužka, případně vodovky, akrylové barvy nebo pastelky. Výběr je na vás. Pokud byste si chtěli častěji hrát s barvami, nahlédněte do Lidl letáku: v akci tu několikrát do roka potkáte zajímavý set s názvem „Umělecký kufřík“. Cenově vychází skvěle ve srovnání s tím, kdybyste pořizovali v papírnictví jeho jednotlivé složky.

Malovali jsme v dětství. V dospělosti tuto činnost upozaďujeme

Spousta z nás ráda malovala v dětství. Ale postupně se u nás potřeba malovat vytratila. Proč? Často jsme svázáni představou o tom, jak by měl výsledek vypadat. Také na úkor malování upřednostňujeme jiné činnosti a pak nám pro tvůrčí činnost nezbývá čas.

Přitom nás může malování vyléčit ze špatné nálady. „Můžeme se z ní doslova vykreslit – stačí se sám sebe zeptat – jak by vypadal můj smutek, kdyby měl tvar? Jakou by měl barvu? A popustit uzdu emocím i tvořivosti. Takovému obrázku říkám vykreslovací – protože ale obsahuje negativní energii, je dobré jej roztrhat či spálit,“ říká Karla Miková v rozhovoru pro server CelostníMedicína.cz, kde najdete i návod pro tvorbu vlastního harmonizačního obrázku.

Autor: Unsplash.com

Proč jsou mandaly tak skvělé pro odpočinek?

Pokud chtějí lidé začít s domácí arteterapií, často se obávají, že ji nezvládnou, že jim nic nepřinese, protože na ni půjdou ze špatného konce. S těmito obavami pomáhají právě mandaly. Jde o různé typy harmonizačních nebo energizujících obrázků, které jsou pouze v černobílém provedení a také rozděleny na spousty drobných úseků.

Jaké barvy pro jejich vymalování si kdo zvolí, je čistě na něm. Díky mandalám tak poznáme základní prvky arteterapie, naučíme se nebát výsledku našeho kreslení (protože jen vymalováváme políčka) a navíc poznáme pocit uvolnění při kreslení a malování.

Díky mandalám se zbavíme špatné nálady, kdykoliv budeme potřebovat. Další krok k hlubší arteterapii, třeba k malování vlastních harmonizačních obrázků, už pro nás bude mnohem snazší.

Uvolnění při malování podpoří i zvukové kulisy

Uši neumíme vypnout (na rozdíl od očí, které snadno zavřeme). A tak je mozek nastaven na stálé vnímání zvukového pozadí. Pro arteterapii se skvěle hodí relaxační hudba nebo zvuk k sobě vzájemně sladěných předmětů.

Toho využívají laděné zvonkohry, jejichž tóny si můžete během kreslení dopřávat. Že jste se s nimi ještě nesetkali? Na stránkách LaděnéZvonkohry.cz si můžete pustit ukázku jejich harmonického zvuku. Kdo se zajímá o Feng Shui, ocení skvělou možnost propojení arteterapie, zvuků a harmonie v prostoru.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.