Co to je ortopedická matrace, jaké má vlastnosti a pro koho je vhodná? | Moje zdraví

Co to je ortopedická matrace, jaké má vlastnosti a pro koho je vhodná?

Co to je ortopedická matrace, jaké má vlastnosti a pro koho je vhodná?
Autor: freepik.com
15. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Možná jste se někdy setkali s pojmem ortopedické matrace a nevěděli přesně, co si pod tím představit. Ortopedická matrace se skutečně liší od klasických matrací a právě v tomto článku se dozvíte, jak vybrat matraci, která má ortopedické vlastnosti a která vám pomůže od bolavých zad.

Co je to ortopedická matrace?

Ortopedická matrace je speciální typ matrace, která umožňuje pohodlný a zdravý spánek v každé poloze. Při výběru si však dávejte pozor, jelikož někteří prodejci podvodně označují i obyčejné matrace označením ortopedická matrace nebo zdravotní matrace a tím zvyšují její hodnotu. Ortopedické matrace musí být podložené nezávislým certifikátem, čímž dokazují svou zdravotní nezávadnost a bezpečnost.

Ortopedické matrace se vyznačují zejména svou vyšší tvrdostí a tuhostí. Díky složení a konstrukci se přizpůsobí tvaru těla a poskytují ortopedickou podporu. Ortopedická matrace může být položena na jakýkoliv typ roštu, ať už na pevný, lamelový rošt nebo plnou desku.

Z čeho se vyrábí ortopedické matrace?

Ortopedické matrace se nejčastěji vyrábí z tvrdších pěn a materiálů. Především pro jejich tvrdost výrobci volí kokosová vlákna. Velmi často se ortopedické matrace vyrábí z paměťových pěn, které se perfektně přizpůsobí anatomii vašeho těla.

Pro koho jsou ortopedické matrace vhodné?

Ortopedická matrace by především měla umožnit podporu páteře a měla by pomoci od bolavých zad. Ať už ortopedické nebo zdravotní matrace by měly být z kvalitních materiálů a měly by mít ortopedické působení na lidské tělo, tedy by měly přecházet nebo mírnit bolesti zad a přizpůsobit se tvaru a poloze těla. Vzhledem k tvrdosti ortopedické matrace bude vyhovovat těm, kteří mají ve zvyku spát na zádech. Pokud rádi usínáte na boku nebo břiše, doporučujeme vybírat mezi měkčími, anatomickými matracemi.

Pozor by si měli dát i senioři s bolestivými klouby, protože tvrdší matrace by u nich mohla vytvářet nepříjemný bodový protitlak na citlivé klouby, i zde jsou vhodnější matrace bez tvrdých vrstev.

Autor: vyspimese.cz

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.