První klimatizace si mohli dovolit jen vyvolení. Jak jsme se ochlazovali v minulosti? | Moje zdraví

První klimatizace si mohli dovolit jen vyvolení. Jak jsme se ochlazovali v minulosti?

Video se připravuje ...
14. srpna 2023 • 06:00

Lidé si vždycky uměli poradit. A to i v případě, kdy je svazovaly horké letní dny. Jaké byly ty nejlepší způsoby chlazení v době, kdy klimatizace byla určena jen pro vyvolené? 

V době, kdy klimatizace byla určena jen pro vyvolené, lidé přicházeli s nejrůznějšími nápady, jak se ochladit a přežít horké letní dny. 

Jedním z nápadů, jak uniknout vedrům, byla chladicí židle. Ta fungovala na principu podobném šicímu stroji. Vynalezl to filadelfský výrobce hudebních nástrojů John Cram

Dalším průkopníkem chlazení byl sám americký prezident William Howard Taft, který nechal v roce 1910 na střeše Bílého domu postavit tzv. "spací verandu". Ty se z Bílého domu rozšířily ve 20. století do mnoha domácností, kde byly vítaným společníkem v horkých letních večerech. 

Plátěné markýzy

Další pomůckou, která se využívala v boji proti úporným vedrům, byly plátěné markýzy. Ty se začaly využívat ve druhé polovině 19. století. Nejoblíbenějším odstínem, který teplo nejlépe izoloval, byla kombinace oranžové a hnědé. 

Chladivé sruby

Během 19. století se na Apalačsku rozšířila obliba dřevěných srubů nesoucích název dogtrot. Byly postaveny tak, aby horký vzduch z kuchyně nepronikal do vychlazené části místnosti určené ke spánku.

Ruční ventilátory

Výrazný posun chlazení vynalezli vědci z Indie, když přišli s ručně ovládanými ventilátory. Zavěšovaly se ke stropu a na jejich ovládání se najímali řadoví dělníci, kterým se přezdívalo "sezonní". Ventilátory se nadále vyvíjely a vznikaly nejrůznější nové druhy.

Pití podmáslí

Indie však přišla i s dalším kreativním způsobem, jak se ochladit. Bylo jím obyčejné pití podmáslí. Právě poptávka po podmáslí rapidně zvýšila tržby místních obchodníků, kteří se mohli přetrhnout, aby tohoto lahodného moku prodali co možná nejvíce. 

Ventilátory na venkovní vzduch

Ventilátory využívající venkovní vzduch byly využívány především v divadlech. Vzduch se stával chladnějším v okamžiku, kdy procházel podzemní klenbou naplněnou ledem. 

V luxusnějších divadlech byl pak tento způsob chlazení zdokonalen o houbu napuštěnou parfémem. Výsledkem bylo chlazení s příjemnou vonící esencí. 

Křídlová okna

Další inovací byla křídlová okna. Jejich výhodou bylo, že šla otevřít zeshora i zespoda. Díky tomu docházelo k dokonalé cirkulaci horkého a studeného vzduchu. Zatímco studený proudil spodem, k vytlačování horkého docházelo za pomoci horní části. 

V hlavní roli hlava

S poměrně chytrou a bizarní vychytávkou, jak se ochladit v době veder, přišel americký komisař pro zdravotnictví dr. Thomas Darlington. Ten tvrdil, že stačí "střízlivě a spořádaně" polévat hlavu vodou, pak vám jistě nebude horko. 

Autor: Valentina Lebová, Prostě fenomén
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.