Problém jménem hemoroidy: Co je příčinou a jak se jich zbavit? | Moje zdraví

Problém jménem hemoroidy: Co je příčinou a jak se jich zbavit?

Video se připravuje ...
23. září 2022 • 06:00

Hemoroidy jsou onemocnění konečníku, které může postihnout každého z nás. Statisticky se týkají každého druhého člověka. Častěji přitom postihují muže než ženy. Pokud onemocnění krvácí a bolí, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Hemoroidy mají všichni. Jsou přirozenou součástí našeho těla. Hemoroidy jsou žilní pleteně, které uzavírají konečník a zabraňují nechtěnému odcházení stolice. O onemocnění se jedná teprve ve chvíli, kdy zbytní a začnou dělat potíže.

Video se připravuje ...
Hemoroidy trápí už i mladé lidi: Takhle probíhá vyšetřeníVIDEO 

Úspěšná léčba závisí nejen na tom, abychom pochopili příčinu nemoci, ale také nalezli efektivní cestu léčby za pomoci odborníka.

Co je příčinou hemoroidů? 

Za trápení s hemoroidy může nejčastěji špatná strava způsobující zácpu nebo naopak průjem, sedavý způsob života a také stres. Značný vliv má i dědičná slabost žilních stěn. Zpevnit ji mohou jen léky (venofarmaka), které může předepsat třeba praktický lékař.

Jak dělíme hemoroidy?

Hemoroidy jsou dvojího typu – vnitřní a vnější. Vnitřní se tvoří uvnitř konečníku a dlouho o nich nemusíme vědět. Zbystřit bychom měli v okamžiku, pokud se objeví krev na toaletním papíru nebo ve stolici.

Vnější se vyskytují v okolí konečníku a často jsou doprovázeny svěděním, pálením či bolestí. Zpravidla nekrvácejí. Vnější hemoroidy se mohou samy vstřebat a následně zmizet.

Co pomáhá?

Pokud jde o jednorázovou záležitost, kterou vyvolala zácpa či průjem, tudíž nějaká dietetická chyba, pomůže nám mast či čípek, které seženeme v každé lékárně. Pokud však potíže přetrvávají, je nutné vyhledat lékaře. Projevy se totiž mohou zhoršovat, a to včetně krvácení. „Typické hemoroidální krvácení je malé intenzity, není provázené větší bolestivostí a periodicky se opakuje. Příčinou bolestivého krvácení bývá řitní trhlina. Je-li krev smíchaná se stolicí, se sraženinami, je-li navíc přítomný hlen nebo dochází k odchodu krve i bez vyprazdňování, může jít o závažnější onemocnění,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare clinic v Praze.

Stud jako důvod neléčení

Lidé trpící hemoroidy často odkládají návštěvu lékaře převážně z důvodu studu a strachu z toho, jak bude vyšetření probíhat. Vyšetření však nebolí. „Ambulantní zákrok se provádí na hemoroidálních pleteních v místě, kde nejsou nervová zakončení k vnímání bolesti, a bez nutnosti lokální anestezie. Ambulantní léčba tedy není bolestivá, pouze nepříjemná,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda. Jen malé procento lidí se dopracuje k tomu, že by potřebovalo zákrok v celkové anestezii.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.