Keto, low carb, Atkinsonova: Fungují tyto diety? Na co si dát pozor? | Moje zdraví

Keto, low carb, Atkinsonova: Fungují tyto diety? Na co si dát pozor?

Keto, low carb, Atkinsonova: Fungují tyto diety? Na co si dát pozor?
Autor: pixabay
6. října 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

S narůstajícím zájmem o zdravý životní styl a s tím spojenou optimální tělesnou hmotnosti jsou čím dál populárnější různé diety, včetně keto, low carb a Atkinsonovy. Tyto diety jsou známé svým zaměřením na snížení příjmu sacharidů, což má za následek rychlé snížení tělesné hmotnosti a související přínosy pro zdraví. Tyto diety jsou považovány za velmi účinné, je však třeba znát možná úskalí, která jejich dodržování přináší.

Keto dieta

Keto dieta, plným názvem ketogenní dieta, je stravovací plán charakterizovaný vysokým příjmem tuků, mírným příjmem bílkovin a především nízkým příjmem sacharidů. Cílem diety je přimět tělo, aby spalovalo tuk jako primární zdroj energie namísto sacharidů. Při omezení sacharidů tělo vstupuje do stavu zvaného ketóza, kdy začíná produkovat ketony, které jsou používány jako zdroj energie.

Keto dieta může kromě efektivní ztráty tělesné hmotnosti nabídnout zlepšení citlivosti na inzulín, což je prospěšné pro diabetiky, a také může pozitivně ovlivnit některé neurologické poruchy. Mnoho lidí hlásí zlepšení koncentrace, snížení únavy a zmírnění zánětů v těle.

Tip: Pokud se rozhodnete keto dietu vyzkoušet, zvolte nějakou osvědčenou, jako je například ta od KetoDiet.cz.

Low carb dieta

Low carb dieta neboli nízkosacharidová dieta je stravovací plán, který rovněž omezuje příjem sacharidů, jak napovídá již samotný název. Namísto sacharidů se důraz klade na dostatečný příjem bílkovin a tuků. Tato dieta existuje v různých podobách a stupních omezení příjmu sacharidů.

Low carb dieta je populární pro svou efektivitu v hubnutí a snižování hladiny cukru v krvi. Může také pozitivně ovlivnit hladiny cholesterolu a triglyceridů, což vede ke snížení rizika vzniku srdečních onemocnění.

Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta je jedním z nejznámějších low carb stravovacích plánů, který vyvinul Robert Atkins v 70. letech 20. století. Tato low carb dieta samozřejmě zdůrazňuje konzumaci bílkovin a tuků jako hlavních zdrojů energie. Co se týká omezení příjmu sacharidů, zapovězeny jsou zejména potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Snížení kalorického příjmu a příjmu sacharidů při zachování vysokého příjmu bílkovin a tuků zajišťuje dostatečný pocit sytosti, díky čemuž je možné rychle a relativně snadno snižovat hmotnost. Samozřejmě dochází k regulaci hladiny cukru v krvi.

Úskalí nízkosacharidových diet a na co si dát pozor

V první řadě je třeba zdůraznit, že každý organismus reaguje jinak, a proto je dobré sledovat, jak tělo reaguje a přizpůsobit dietu individuálním potřebám a cílům. Před zahájením jakékoliv diety je také vždy doporučeno konzultovat stravovací plán s lékařem nebo zkušeným dietologem.

Zde je přehled možných úskalí, na která byste neměli při skládání svého jídelníčku zapomenout:

Dlouhodobá udržitelnost

Zvolený stravovací režim byste měli být schopni dlouhodobě dodržovat, abyste dosáhli svých cílů. Po dosažení optimální hmotnosti se pro vyhnutí jojo efektu musíte dokázat držet pozměného, udržovacího stravovacího plánu.

Nedostatek vlákniny

Při omezování konzumace určitých skupin potravin, jako je ovoce a celozrnné obiloviny, může dojít k nedostatečné konzumaci vlákniny, což někdy vede k trávicím problémům, jako je zácpa.

Nedostatek nutrientů

Omezený příjem určitých potravin může vést k nedostatku vitamínů a minerálů, zejména pokud dieta není dobře naplánována.

Zvýšený příjem nasycených tuků

Někteří lidé mohou přijímat příliš mnoho nasycených tuků, které jsou sice důležité, ale v příliš velkém množství mohou mít negativní dopad na zdraví srdce a zvýšit riziko vzniku srdečních onemocnění.

Únava a slabost

Zejména během počáteční fáze přechodu na dietu mohou někteří lidé kvůli sníženému energetickému příjmu a sníženému příjmu sacahridů, když tělo přechází na využívání tuků jako hlavního zdroje energie, pociťovat únavu a slabost. V takovém případě je vhodné příjem sacharidů a energie mírně navýšit.

Stres a náladovost

Někteří lidé při dietě zaznamenávají zvýšený stres a náladovost, což může být spojeny s přílišným omezením příjmu sacharidů.

Dlouhodobé účinky

Dlouhodobé účinky nízkosacharidových diet nejsou plně prozkoumány, a proto je důležité pravidelně konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem.

Tip: Obezita, která s sebou přináší významná zdravotní rizika, nemusí být vždy úplně zjevná. 10–15 % lidí trpí tzv. skrytou obezitu. Přečtěte si, co je skrytá obezita.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.