Kalorický deficit: Co to je a proč je důležitý nejen při hubnutí? | Moje zdraví

Kalorický deficit jako klíč k trvalému mládí: Jak snížení příjmu kalorií může zpomalit stárnutí

Kalorický deficit jako klíč k trvalému mládí: Jak snížení příjmu kalorií může zpomalit stárnutí
... • Autor: istock.com
19. května 2023 • 06:00

Ne nadarmo se říká, že pokud nebudeme tělo zatěžovat zbytečným množstvím stravy, dost mu pomůžeme. Odměnou nám bude nejen dobrý pocit ze sebe samých, ale hlavně zpomalený průběh stárnutí. Opravdu to platí?

Proces stárnutí nezastavíme. Rozhodně ne tak, jak bychom rádi. Pozitivem je, že ho lze přinejmenším výrazně zpomalit

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Mýty a fakta o stravě a hubnutíVIDEO 

Obecně řečeno platí, že když se nebudeme tolik "cpát" nebo nebudeme jíst neustále fast foody, naše tělo nám poděkuje. Jak to tedy s procesem stárnutí ve spojitosti s jídlem skutečně je?

Nezdravé potraviny

Strava je klíčem mladistvého vzhledu a zachování "věčného mládí". I zde platí, že jsme to, co jíme. Pokud se budete neustále stravovat ve fast foodech a doma popíjet colu i k snídani, na těle se to dřív nebo později zkrátka projeví

Proces stárnutí zkoumala také nová studie publikovaná v časopise Nature Aging. Cílem bylo zjistit, zda má případný kalorický deficit skutečně vliv na proces stárnutí a jak moc se dá stárnutí případně zpomalit. 

Vědci během studie zkoumali lidský biomarker. Zjistili, že u lidí, kteří snížili příjem kalorií zhruba o 25 % z původního plánu, některé molekuly spojené s DNA zpomalily proces stárnutí až o 3 %. 

Molekuly zodpovědné za pomalejší stárnutí mohou prodloužit délku života a eliminovat výskyt civilizačních onemocnění. 

Proč jíst méně?

Protože méně je více. Skutečnou podstatou omezení počtu přijatých kalorií je fakt, že pokud tělo nebudeme přetěžovat stravou, dáme mu šanci lépe se vypořádat s nemocí, psychickými obtížemi a dalšími faktory, se kterými se dennodenně potýká. Laicky řečeno – když máte chřipku a nejíte, tělo má dostatek energie a síly na to, aby se vyléčilo. Tak je to i se stárnutím. Je potřeba nechat tělu prostor fungovat a neplýtvat veškerou energii jen na trávení kachny s pěti knedlíky. 

Navíc je prokázáno, že člověk k přežití a dobrému fungování svého těla rozhodně nepotřebuje takové množství stravy, jaké každý den přijímáme. Ano, sice je nám neustále vštěpováno, že pro zachování základních životních funkcí bychom se měli držet hodnot bazálního metabolismu, což je pravda, není ale potřeba, abychom tělo přetěžovali dvojnásobným množstvím potřebné potravy

Jak jíst?

Důležité není množství, nýbrž skladba stravy. Je nutné, abychom tělu dodali dostatek živin potřebných pro správné fungování těla, a to včetně vitaminů, minerálů a stopových prvků. 

Čeho se týká zdravé stárnutí?

Nenechte se však mýlit. Zdravé stárnutí se netýká jen vrásek a vzhledu, týká se také toho, jak moc jsme schopní udržet své tělo zdravé a vitální, nezatížené nemocemi a nejrůznějšími obtížemi. 

S postupem věku se každý člověk stává více či méně náchylným k chronickým onemocněním a civilizačním chorobám. Pokud se skladba přijímané stravy bude odvíjet zdravým směrem a řídit se zásadami zdravého životního stylu, máme větší šanci žít déle bez viditelnějších obtíží.

Co musíme udělat?

Pokud chceme proces stárnutí zpomalit a zůstat zdraví, je třeba nejen zdravě jíst a nepřejídat se, ale také sportovat a pracovat na psychickém stavu

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.