Jak překonat pochmurné podzimní období s úsměvem na tváři? | Moje zdraví

Jak překonat pochmurné podzimní období s úsměvem na tváři?

Jak překonat pochmurné podzimní období s úsměvem na tváři?
Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC
6. listopadu 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Babí léto skončilo a teplé počasí je nenávratně pryč. Nyní nastupuje zima spolu s větrem, deštěm, mlhami a jen minimem slunce. Není proto divu, že u některých lidí se může objevit psychická nepohoda spolu s pocity úzkosti a změnami nálady. Jak povznést náladu opět do plusu a naplno se radovat z podzimních dnů? Vyzkoušejte L-tryptofan!

Kdo je na vině?

Často slyšíme ze svého okolí větu „Mám podzimní depresi“. Tento pojem však není správný a odborníci spíše hovoří o sezónní poruše nálady. Ta mimo jiné souvisí i s úbytkem světla a změnou času. Dny se krátí, je brzy tma a nedostatek slunečního svitu a vitaminu D si vybírají svou daň. Je totiž vědecky dokázáno, že méně denního světla má přímý vliv na nižší hladinu serotoninu, který je často nazýván jako hormon štěstí a dobré nálady. Mezi nejčastější projevy podzimního splínu pak patří únava, nechuť do života a jakýchkoliv aktivit, špatné soustředění, poruchy spánku, podrážděnost nebo špatná nálada.

Zázrak jménem L-tryptofan

Jak tedy zvýšit hladinu serotoninu? Právě díky L-tryptofanu. Jedná se o aminokyselinu, která se krevním oběhem dostává do mozku a za přítomnosti vitaminu B6 se přemění na serotonin – hormon štěstí. L-tryptofan pozitivně ovlivňuje nejen naše psychické rozpoložení a náladu, ale také pomáhá zlepšit spánek, zajistí příval energie a zmírňuje pocity strachu a úzkosti. Pomáhá také potlačovat bolesti hlavy nebo zmírňuje abstinenční příznaky při procesu odvykání kouření a pití alkoholu. 

Kde L-tryptofan získat?

L-tryptofan je běžně obsažen ve stravě. Nejvíce L-tryptofanu naleznete v kuřecím mase, kešu oříšcích, banánech, špenátu, bramborách nebo mléčných výrobcích. Bohužel nejsme schopni přijmout dostatečné množství jen ze stravy, a proto je vhodné doplnit L-tryptofan pomocí doplňků stravy. Lékárníci doporučují přípravek L-Tryptofan Therapill®. Tento unikátní doplněk stravy obsahuje čistý a kvalitní L-tryptofan, jenž je přirozeným zdrojem hormonu štěstí (serotoninu), a vitamin B6, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. L-Tryptofan Therapill vám proto pomůže navrátit duševní klid a ztracenou pohodu. Při jeho užívání se zároveň nebudete muset obávat nežádoucích účinků, jako je omezení bdělosti či návykovost. L-Tryptofan Therapill® zakoupíte v lékárnách nebo na e-shopu.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Další tipy, jak vyzrát na podzimní úzkost?

  • Pokud zrovna neprší a svítí sluníčko, jděte ven na procházku. Odborníci doporučují alespoň 30minutovou procházku, abychom načerpali vitamin D. Každodenní chůze vám dodá potřebnou dávku endorfinů a serotoninu, podpoří kardiovaskulární systém a vy si vyčistíte hlavu a zlepšíte náladu.
  • Věděli jste, že i jídlo má vliv na vaše psychické rozpoložení? Na podzim je proto vhodné přidat do svého jídelníčku potraviny, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamin D a B12 nebo kyselinu listovou. Nejvíce omega-3 mastných kyselin se nachází v rybách, lněném semínku nebo vlašských ořeších. Vitamin D obsahují tučné ryby (losos, makrela, tuňák), dále játra nebo vaječný žloutek. Vitamin B12 doplníte díky konzumaci tvarohu, vajec a libového hovězího masa. Na kyselinu listovou je bohatá listová zeleniny, ale také fazolové lusky, brokolice, květák, celozrnné pečivo, mléko, vejce či játra. Nezapomínejte ani na lesní plody (borůvky, maliny, jahody, ostružiny), které jsou nejen přírodními antioxidanty, ale navíc zabraňují uvolňování stresového hormonu kortizolu.  
  • Také pohyb je skvělým lékem na podzimní chmury. Pravidelná fyzická aktivita totiž pomáhá zvládat stresové situace a snižovat množství kortizolu. Nezáleží na tom, co děláte, ale hlavně, že se hýbete. Na procvičení celého těla je skvělé plavání, dále i jóga nebo silový trénink. Stačí 30 až 60 minut denně a vaše psychika vám za to poděkuje.
  • Zvládnout práci nebo školu, děti, domácnost a každodenní povinnosti může být často velmi stresující. Proto je vhodné naučit se toto náročné období zdravě překonat. Rozhodně se vyhněte nezdravému jídlu a alkoholu. Místo toho si vyhraďte hodinu denně jen pro sebe. Můžete si číst, napustit si bublinkovou lázeň, pustit oblíbený pořad, meditovat nebo zajít s přáteli na kávu.
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.