Hříšné chutě mužů přináší často zdravotní komplikace | Moje zdraví

Hříšné chutě mužů přináší často zdravotní komplikace

Hříšné chutě mužů přináší často zdravotní komplikace
Muži mají rádi tučná a přesolená jídla. • Autor: istockphoto.com
19. října 2016 • 10:45

Ranní silná káva namísto snídaně, rychle zhltnuté obědy v závodní jídelně či v bistru na rohu namísto poklidného stolování s rodinou, večerní vyjídání ledničky po nezdravém pochutnání si na bramborových lupíncích při televizi namísto výšlapu do zeleně… Muži mají „své“ oblíbené chutě. Co však v těle časem provede nadmíra slaného, sladkého, mastného, pálivého, alkoholového…?

Proč existují rozdíly v prioritách chutí mezi muži a ženami? Ptáme se RNDr. Pavla Suchánka, nutričního specialisty: „Hlavní rozdíl je v tom, že muži si myslí, že omezování stravy a diety jsou dobré tak pro ženy, zatímco oni sami, když budou cvičit, sportovat, budou prostě stále aktivní, jídlo řešit nemusí. Jenže nakonec se tolik nehýbou, i když jsou sami přesvědčeni o opaku, a výsledkem jsou zdravotní komplikace…“ Jaké jsou tedy největší prohřešky mužů?

1. Nadmíra solení: Muži mají rádi výraznou chuť a nejčastěji je po ruce právě sůl. Dosti často jde o zlozvyk přejatý od rodičů, kdy tatínek, aniž by jídlo dopředu ochutnal, jej nejprve „pro jistotu“ osolil. Hrozí vyšší krevní tlak, případně u citlivých osob poškození ledvin. Je však také nutné dodat, že existuje nemalá skupina osob, u kterých zvýšení příjmu soli nemá žádný vliv, a dokonce i v případě, že mají vyšší krevní tlak, u nich omezení soli nemá žádný pozitivní efekt. Pozor, sůl podporuje chuť k jídlu – a jsme u obezity… Sůl podporuje také žízeň, a pokud si dáme pár piv, víno atd., zvyšujeme příjem energie, zatěžujeme játra a ručička váhy opět stoupá vzhůru…

„Sůl nad zlato,“ říká se. Neumíme bez ní žít, pokud však její příjem přeháníme, riskujeme nemalé zdravotní potíže. Dospělému denně stačí 2–4 g soli, ovšem reálná spotřeba na hlavu je skutečně alarmující (udává se cca 16 g na den!). Nadbytek pak působí nepříznivě na náš organismus – zvyšuje zejména krevní tlak (=hypertenze), který je hlavním rizikových faktorem při vzniku kardiovaskulárních a mozkových příhod, podílí se též na poškození ledvin a cév. Nadměrnému solení by se měli vyhýbat zejména lidé s hypertenzí, onemocněním srdce či ledvin a otoky!

2. Pozdní večeře: „Večerní a noční nájezdy na ledničku zvyšují riziko obezity a cukrovky, buňky dodanou noční energii nevyužijí a uloží ji do tuku, což platí zejména pro jídla se sacharidy: pečivo, rýži, brambory, dále pro jídla tučná, smažená a podobně. Muži si však také často během nočního záchvatu hladu naopak dají v dobré víře třeba müsli, prostě obecně něco zdravého, ale to není v tomto případě vhodné řešení. Ideální jsou bílkoviny – šunka, plátek ryby, zavináč, ale bez chleba, jen se zeleninou, nebo miska natural ořechů – upozorňuji NE mísa!“ uvádí konkrétní příklady Pavel Suchánek.

3. Tučné, tlusté, vypečené maso, uzeniny, smažené: Tento přístup představuje skutečný problém, v každém případě je vhodné si místo tučného, tlustého a smaženého dát pouze libovou šunku a k ní zeleninu. Jinak obecně tučné na noc = hladina triglyceridů a potažmo cholesterolu v krvi jde nahoru, časem hrozí obezita. Uzeniny jsou navíc spojovány s vyšším výskytem cukrovky a nádorových onemocnění, proto je důležitá zeleninová kompenzace v podobě přílohy.

Určitá hladina LDL cholesterolu (tedy označovaného jako „špatný“) je pro život nezbytná. Pokud je ho však nadbytek, může způsobit rozvoj poškození tepen – aterosklerózu. Jaké hodnoty jsou rizikové? Hladina v krvi vyšší než 3,0 mmol/l (či hodnota celkového cholesterolu nad 5,0 mmol/l). Zpravidla souvisí s nesprávným životním stylem, nedostatkem pohybu, nevhodným stravováním a tím pádem vzestupem tělesné hmotnosti (či přímo obezitou).

4. Nadmíra koření, pálivých ingrediencí:  Spíše jde o kvalitu koření jako takového, jinak jeho hojné používání není až tak velký problém. Jiná situace však nastává, pokud máme v oblibě různé kořenící směsi, například na maso, obsahují totiž vysoký podíl soli a glutamátu sodného. Na druhou stranu je pravdou, že muži s onemocněním žaludku, trávicího traktu, žaludečními vředy a podobně by s kořením měli spíše šetřit a používat zejména čerstvé bylinky.

5. Alkohol pro chlapy: Alkohol jako digestiv po velké porci tučnějšího pokrmu – ano, to je zažité. Základem však zůstává, že by se skutečně nemělo jíst večer (zejména NE již zmíněné tučné jídlo). Alkohol však obecně podporuje chuť k jídlu, večerní popíjení zvyšuje hladinu triglyceridů a spolu s tučným masem vytváří ideální kombinaci pro vznik obezity… Co se piva týče, má vysoký glykemický index, a tak také podporuje chuť k jídlu, časté pití však může vést i k cukrovce, nejen k „bříšku“, tedy nadváze.

A propos, co je vlastně zdravé?

Zdravé je prakticky vše, zpravidla jde o množství, ale asi bych dal stranou jako nezdravé potraviny tavené sýry a nekvalitní průmyslově vyrobené uzeniny. Ono se i s extrémně zdravou stravou, pokud nebudete sledovat množství, dopracujete k obezitě a přes ni ke spoustě dalších onemocnění. Neoddělitelnou součástí zdravého životního stylu je pravidelný pohyb. Cola při sportu nebo při cyklovýletě je pro mnoho lidí lepším zdrojem energie než sklenice piva, protože po pivu jim těžknou nohy, ale pokud u obou překročíme vhodné množství, budete mít problém s nadváhou tak jako tak. Jde tedy vždy nejen o kvalitu, ale i o kvantitu a podle výzkumů rovněž o načasování, kdy jíme.

Paleodieta, tedy konzumace syrového masa, raw jídlo, vegetariánství, veganství..., jak se orientovat, co je dobré právě pro nás?

Od každého trendu se lze inspirovat, vše má svá pro i proti. Paleo dieta a konzumace nezpracovaných potravin „pro“, ale konzumace tučných a syrových mas „proti“. Raw food jako inspirace kombinací zeleninových šťáv a pokrmů, ale vynechání zakysaných mléčných výrobků „proti“. Vegetariánství jako inspirace ke snížení příjmu masa, zejména červeného, proč ne, ale co ryby…? S veganstvím je to podobné. Podle mě bychom se měli nechat inspirovat a pak vybírat to, co je zajímavé, zdravé a bude pro nás zvládnutelné. Osobně si myslím, že alespoň částečné omezení každodenní konzumace masa a uzenin a přidání zeleniny by mohl být dobrý první krok.

Co mužům nejčastěji chybí v důsledku jejich nesprávného jídelníčku a lze to doplnit suplementy?

V některých případech suplementy ano, ale jen jako koncentráty z přírodních zdrojů – to platí zejména pro vitaminy a multivitaminy. Mužům často chybí omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny, známé jako tuky z mořských ryb. Mají obrovský pozitivní dopad na srdce, klouby i celkovou kondici. Prospěšné jsou též preparáty obsahující probiotické bakterie, s velkým vlivem na imunitu, a tedy i na zdraví celkově.

Tip: Hlavními zdroji zdravých tuků jsou: mandle, pupalka, leněné semínko, pšeničné klíčky, sezam, dýňové semínko, olivy, oříšky.


Závěrem zkuste říci jak si pomalu a nenásilně vypěstovat zdravé či alespoň zdravější návyky:

Jde to postupným zařazováním zdravějších návyků do každodenního shonu, mnohdy pomůže dobrý příklad kamarádů ze sportu. Nesmírně důležité je získat vlastní zkušenost – když sportuji a jím k tomu dobře, výkonnost jde nahoru, postava se zlepšuje a tak dále. Muži však slyší především na kondici, výkonnost, výdrž, prostě měřitelné hodnoty; postava a její zlepšení je pak vlastně jen důsledek. Pokud má muž partnerku a kamarády, kteří se chovají relativně zdravě, je vysoká pravděpodobnost, že se tak bude chovat také, když uvidí již zmíněné měřitelné výsledky.


Odborná spolupráce: RNDr. Pavel Suchánek nutriční specialista, www.fitbee.cz

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.