Dia nedia: Potraviny pro diabetiky budí naději na zeštíhlení | Moje zdraví

Dia nedia: Potraviny pro diabetiky budí naději na zeštíhlení

Dia nedia: Potraviny pro diabetiky budí naději na zeštíhlení
V dnešní době se diabetici nemusí vzdát čokolády. • Autor: istockphoto.com
10. října 2016 • 11:08

Jsou potraviny určené diabetikům opravdu jen pro ně? A proč při obyčejné redukční dietě nefungují? 

Řekněte sami, nepokukovali jste někdy po potravinách pro diabetiky v domnění, že v nich je méně cukru, a proto jsou vhodné i pro vaši redukční dietu? Je to trochu jinak: „Takzvané Dia výrobky neobsahují cukr (sacharózu), ale jsou v nich samozřejmě další sacharidy.

Co je však velmi důležité - někdy mají stejný i vyšší podíl tuku než,nedia‘ výrobky,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Stejskalová. „Občas je v nich řepný cukr nahrazen fruktózou. Tento jednoduchý cukr je sladivější než glukóza, neovlivňuje hladinu glukózy v krvi, ale podporuje ukládání tuků v organismu. V mnoha případech je cukr v potravinách pro diabetiky nahrazen diabetickým sladidlem. I takové sladidlo má ovšem svou energetickou hodnotu,“ upozorňuje Věra Stejskalová. 

Od začátku roku 2012 je zakázáno dodávat na trh potraviny s označením Dia. To znamená, že by se pod tímto názvem měly pouze doprodávat potraviny vyrobené do roku 2011. V koutcích pro diabetiky však budou speciální potraviny pro „cukrovkáře“ k dispozici stále.

Čokoláda:

Zkusme si porovnat: 100 gramů kvalitní belgické hořké čokolády obsahuje 8,9 gramu bílkovin, 26,4 gramu sacharidů a 41,5 gramu tuků, stejné množství Dia hořké čokolády obsahuje 5,6 gramu bílkovin, 50,5 gramu sacharidů a 35,6 gramu tuků. „Víceprocentní čokolády jsou tak syté, že k uspokojení naší chuti stačí jen pár čtverečků.

Zato Dia čokoládu klidně sníme celou, protože je Dia… Podle nás je tedy její konzumace beztrestná! Samozřejmě je to omyl, ale označení Dia nás jakoby ospravedlňuje,“ vysvětluje nutriční terapeutka. 

Jako nediabetici se nedopustíte žádné chyby, sáhnete-li po potravinách určených lidem s cukrovkou. „Výhodou je, že tyto výrobky mají na obalu uvedené nutriční údaje - energetickou hodnotu, základní živiny, obsah vlákniny, soli. Podrobně je uveden obsah tuků a sacharidů, z toho kolik jakých cukrů či nasycených mastných kyselin. Bývá zmíněna i doporučená denní dávka,“ podotýká Věra Stejskalová. 

Pokud se rozhodneme držet redukční dietu, pak nám Dia výrobky moc nepomohou. „Vždy by nás měla zajímat energetická hodnota výrobku a jeho složení,“ upozorňuje nutriční terapeutka. Pro redukční dietu je podle jejích slov výhodné přistupovat k potravinám a výrobkům stejně, jako kdybychom byli diabetici. „Vybírejte si potraviny s plnohodnotnými bílkovinami, hlídejte příjem sacharidů (preferujte sacharidy složené) a tuků, nezapomínejte na dostatečný příjem vlákniny, vitaminů a minerálních látek (luštěniny a celozrnné pečivo, zelenina, ovoce), dbejte na dostatečný pitný režim (30 ml/1 kg váhy/den) a hýbejte se nejméně 3x týdně půl hodiny,“ radí Věra Stejskalová. 

Diabetikům je nutné zdůraznit význam jejich výživy a jak se mají stravovat. Je možné poradit jim jak sestavit jídelní lístek, jakou úlohu ve stravě hrají bílkoviny, naučit je rozložit dané množství sacharidů do denních dávek, poučit o složení tuků, nutnosti příjmu vlákniny a přiměřeném pitném režimu. Je dobré jim vysvětlit, jaké nebezpečí znamená kouření a jak blahodárné je zvýšení fyzické aktivity. Ale to ostatní je v jejich režii. Jde o jejich zdraví, o kvalitu jejich života. Množství kvalitních informací, rad a odpovědí na nejčastější otázky stran diabetu najdete na internetových stránkách: www.aktivnidiabetik.cz 

Jak se vyznat v cukrech?

* Výrobek označený „bez cukru“ je výrobek cukru prostý. 
* Výrobek označený „bez přidaného cukru“ není doslazen, ale může obsahovat cukry v surovině, ze které byl vyroben (například džusy). * Výrobek označený „bez sacharózy“ neobsahuje řepný cukr, ale může obsahovat například fruktózu. 

Odborná spolupráce: Věra Stejskalová, registrovaná nutriční terapeutka, odborná garantka programu Aktivní diabetik

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.