Dejte očím zelenou: Jak se starat o zrak, aby sloužil co nejlépe? | Moje zdraví

Dejte očím zelenou: Jak se starat o zrak, aby sloužil co nejlépe?

Dejte očím zelenou: Jak se starat o zrak, aby sloužil co nejlépe?
... • Autor: istock.com
15. listopadu 2022 • 06:00

Oči jsou cenným orgánem, který je nutné nejen chránit, ale také se o něj náležitě starat. Ne nadarmo se říká, že oči jsou zrcadlem naší duše. A právě proto si zaslouží tu nejlepší péči.

Oči jsou kulovitý orgán držící pohromadě celou strukturu, která nám umožňuje vidět.

Video se připravuje ...
Podívejte se na cvičení, které pomáhá proti očním vráskámVIDEO 

Na povrchu oka je rohovka, jakási průhledná membrána, která je složená z pěti vrstev, z nichž každá má svou nenahraditelnou funkci:     

  •  Epitel – bariéra chránící rohovku před potrháním a případnými bakteriemi.
  •  Bowmanova membrána – vrstva chránící rohovkovou stromu.
  •  Stroma – průhledná střední vrstva udržující čistotu oka a zakřivenost   rohovky.
  •  Descemetova membrána – základní membrána rohovkového endotelu.
  •  Endotel – vrstva udržující správnou rovnováhu tekutin, díky níž je rohovka průhledná. 

Následuje komorová voda, duhovka, zornice a čočka – ta nám pomáhá v zaostření. Jednoduše mění tvar podle toho, na jak vzdálený předmět se právě díváme.

Oči jako okno do duše

Zrakem získáváme až 80 % všech informací a vjemů kolem nás. Proto je potřeba o zrak dbát, aby nám co nejdéle sloužil. Pravidelné návštěvy očního lékaře by měly být samozřejmostí. Existuje však i spousta kroků, jež můžeme podniknout my sami a dát tak svému zraku zelenou.

Co můžeme udělat?

  • Zdravě jíst – ano, zdravá strava totiž nerovná se pouze krásná pleť a štíhlá postava, ale také vitální zrak. Vitaminy, minerály a stopové prvky, vše v plné harmonii se základními makronutrienty jsou správnou cestu, jak oči posilovat. Vejce, kukuřice, mořské ryby, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka, olivový olej a také kurkuma, to vše jsou superpotraviny posilující oči.
  • Cvičit – pokud se vám to zdá jako dobrý vtip, tak opravdu ne. Taková oční jóga umí s vašima očima doslova zázraky. Jedná se o několik základních cviků, které procvičí svaly očí – a to nejen unavených, ale i zdravých a posílí je pro jejich další fungování.
  • Zkrátit dobu věnovanou počítači a mobilům – pokud je to jen trochu možné, zkuste dobu věnovanou práci na počítači zkrátit na dobu nezbytně nutnou. Nemusíte přece dennodenně kontrolovat všechny sociální sítě.
  • Pobyt na čerstvém vzduchu – pokud máte náročné zaměstnání a už tak trávíte prací na počítači hodně času, dovolte si ve chvílích volna trávit čas v přírodě nebo alespoň kdekoliv na čerstvém vzduchu. Vaše oči vám jistě poděkují.

Co ovlivňuje oči na podzim a s přicházející zimou?

  • Ochlazení vnějšího vzduchu spojené s vyšším výskytem větru zvyšují odpařování ochranného slzného filmu z povrchu oka a v extrémních případech mohou způsobit narušení povrchu oka – rohovky. S příchodem prvních mrazivých rán se pak mohou vyskytnout také subjektivní potíže, jako je pálení či řezání, které zvyšují sklon ke vzniku zánětu spojivek i rohovky díky zhoršené cirkulaci slz zvlhčujících oko.
  • Naopak při výskytu silného větru mají naše oči tendenci více slzet. Jednoduše řečeno brečíme, aniž to máme v úmyslu. Na horách nám jednoznačně pomohou kvalitní lyžařské brýle, ty však jako ochranu můžeme použít i mimo sport nebo při sezení u počítače či během sledování televizního pořadu.
  • Jakmile začne teplota teploměru klesat, je přirozené, že naše oči budou více stresované teplotními rozdíly. Je proto důležité nechat oči pomalu přivykat, stejně jako když přecházíme ze tmy do prudkého světla.

Dbejte o své tělo, ať se jedná o jakoukoliv část, je to přece jediné místo, kde skutečně musíte žít.

Jaké jsou nejčastější neduhy, které trápí českou populaci?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.