5 tipů, jak pečovat o své oči na podzim a v zimě | Moje zdraví

5 tipů, jak pečovat o své oči na podzim a v zimě

5 tipů, jak pečovat o své oči na podzim a v zimě
Autor: Shutterstock
12. prosince 2022 • 00:00

Existuje mnoho důvodů, proč milovat podzim a zimu. Ať už to jsou stromy zabarvené do podzimních barev nebo ulice pocukrované bílým sněhem, jedná se o dvě magická období v roce. Mezi podzimními a zimními radovánkami však řada lidí zapomíná pečovat o své oči. Patříte mezi ně? Pak máme i pro vás několik jednoduchých, ale účinných tipů, jak o oči pečovat a udržet je zdravé i v chladnějších měsících.

Tip 1: Vyhýbejte se suchému vzduchu

Chladné počasí, studený vítr, suchý vzduch a přecházení ze zimy do vytopených místností. Situace, kterým se na podzim a v zimě nevyhneme nikdo a které znamenají zvýšenou námahu pro naše oči. Kvůli chladnému suchému vzduchu ztrácí oči vlhkost a následně dochází k jejich podráždění, které se může projevit nepříjemným svěděním.

Studený vzduch v zimě ale není pro váš zrak jediným problémem. Teplý vzduch může oči potrápit úplně stejně, ne-li víc. Abyste předešli podráždění očí, snižte teplotu radiátorů, vyhýbejte se klimatizaci a větru. Některým situacím lze předejít jen těžko, a proto mějte vždy po ruce zvlhčující oční kapky. Pokud nosíte kontaktní čočky, sáhněte po variantě s vysokou propustností kyslíku. Příkladem mohou být čočky Biofinity*, které se díky speciálnímu tvaru dokonale přizpůsobí vašemu oku, zajistí vysoký komfort při nošení. Unikátní silikon-hydrogelový materiál zajistí dokonalou propustnost kyslíku k oku a tím se používání kontaktních čoček stává zdravějším.

Autor: Shutterstock

Tip 2: Hygiena je základ

Oční hygiena je dalším způsobem, jak zajistit optimální zdraví očí nejen v zimě, ale po celý rok. Než půjdete spát, ujistěte se, že jste si důkladně umyli obličej. Zbytky make-upu, pot a bakterie mohou negativně ovlivnit zdraví vašich očí. Zejména důslední buďte v zimních měsících, ve kterých jsme náchylnější k virovým infekcím. Nachlazení a chřipka mohou mít vliv i na naše oči, a proto věnujte zvýšenou pozornost pravidelnému mytí rukou, zvláště pokud nosíte kontaktní čočky.

Tip 3: Nezapomínejte v zimě na UV ochranu

Teplé letní dny jsou za námi a my pomalu měníme letní oblečení za bundy a kabáty. Sluneční brýle bychom ale ukládat do skříně neměli. Slunce svítí i v zimě, i když je většinou skryté za mraky, ale stále vyzařující UV paprsky. Ty mohou být v zimních měsících ještě škodlivější než v létě. Důležité je vsadit nejen na styl, ale především na kvalitu skel, aby měly vysokou UV ochranu. „Sluneční brýle chrání sítnici před škodlivým světlem ze slunce, a pomáhají při orientaci v oslňujícím a ostrém světle.

Měly by chránit proti UVA i UVB záření. Optimální jsou brýle s boční ochranou a polarizací, která chrání také před odraženými paprsky“, uvádí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, slunečních a dioptrických brýlí. Pořiďte si na zimu nové stylové sluneční brýle, které se budou hodit nejen k zimnímu kabátu, ale především kvalitně ochrání váš zrak.

Tip 4: Pozor na digitální únavu očí

Mobilní telefony, počítače, televize – zkrátka veškeré obrazovky jsou nedílnou součástí našeho každodenního života a digitální únava zraku se stává celoroční záležitostí. Obezřetní bychom však měli být zejména v zimním období, kdy je méně denního světla a dny jsou celkově kratší, a o to víc jsme vystaveni umělému osvětlení. Dodržujte pravidlo 20-20-20: po každých 20 minutách, které strávíte před obrazovkou, se po dobu 20 vteřin dívejte na předmět v dálce minimálně 20 stop (tj. 6 metrů).

To dá vašim očím dostatečnou pauzu a pomůže zmírnit syndrom suchého oka. Pokud trpíte oční vadou a většinu dne trávíte u počítače, vhodným pomocníkem jsou například oblíbené čočky Biofinity Energys*, které nabízejí efektivní řešení pro všechny, kteří trpní digitální únavou očí. Design těchto čoček je vylepšený optikou Digital Zone Optics, která se postará o to, aby vaše oči nebyly unavené ze sledování digitálních zařízení.

Tip 5: Hydratace, zdravá strava a znovu hydratace

Víte, že úprava vašich stravovacích návyků může pozitivně ovlivnit zdraví vašich očí? Konzumace určitých potravin, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, může zvýšit produkci slz a zabránit syndromu suchého oka. Zkuste do svého jídelníčku začlenit ryby, jako je losos, tuňák a sardinky či svačinu se semínky a ořechy. Zvyšte také příjem ovoce a zeleniny a nezapomínejte přijmout dostatečné množství tekutin. Tyto malé změny mohou přispět ke zdraví vašich očí.

Nositelům kontaktních čoček se doporučuje volit čočky z prodyšného silikon-hydrogelového materiálu s vyšší propustností kyslíku. Populární jsou například kontaktní čočky z řady Biofinity, které vašim očím dopřejí pohodlí, a to díky technologii Aquaform. Tato technologie kontaktním čočkám zajišťuje zvýšenou prodyšnost a zároveň přirozenou i rovnoměrnou smáčivost jejich povrchu. Čočky tak zůstávají pohodlné pro nošení po celý den.

Produkt tip:

Biofinity Energys* od společnosti CooperVision nabízejí efektivní řešení pro všechny, kteří trpí takzvanou digitální únavou očí, která je způsobena častým a dlouhodobým sledováním digitálních zařízení – obrazovky počítače, mobilního telefonu, televize atd. Design čoček Biofinity Energys* je vylepšený optikou Digital Zone Optics, která se postará o to, aby oči nebyly unavené ze sledování digitálních zařízení.

Autor: Alensa.cz

Díky většímu počtu asférických křivek v čočce jsou pro oči snazší přechody mezi sledováním obrazovky a okolí. Měsíční kontaktní čočky Biofinity Energys* jsou určeny k dennímu způsobu nošení i k přespávání. Jsou vhodné i k nepřetržitému nošení po dobu 30 dní/29 nocí bez vyjmutí z oka. Tento způsob užívání však musí doporučit a schválit oční specialista. Biofinity Energys* jsou skvělou volbou pro nositele, které trápí digitální únava zraku.

Biofinity Energys (3 čočky) na Alensa.cz od 379 Kč

Biofinity (3 čočky) Alensa.cz od 269 Kč

* Upozornění pro nositele: Kontaktní čočky Biofinity a Biofinity Energys jsou zdravotnický prostředek určený ke korekci zraku. Vždy si pečlivě přečtěte návod k použití.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.