10 tisíc kroků denně? Je to mýtus? Nebo opravdu musíte tolik ujít? | Moje zdraví

10 tisíc kroků denně? Je to mýtus? Nebo opravdu musíte tolik ujít?

10 tisíc kroků denně? Je to mýtus? Nebo opravdu musíte tolik ujít?
Autor: istock.com
17. března 2024 • 06:00

Každý člověk, který nemá větší pohybovou aktivitu, by měl ujít 10 tisíc kroků. Právě proto, aby zůstal v kondici a zdráv. To už všichni víme. Je tomu ale opravdu tak? Má to hlubší opodstatnění? Podívejte se na odborné názory!

Měření kroků se stalo obecně moderním a fenoménem naší společnosti. Pořizujeme si chytré hodinky a fitness náramky, které propojíme s našimi telefony, aby nám měřily kroky. Proč ale zrovna 10 tisíc kroků?

„Na Harvardské univerzitě zjistili, že toto byl pouze marketingový tah, pro japonskou firmu, která vyráběla krokoměry. Číslo 10 tisíc vzniklo tedy z této marketingové kampaně, která pochází z roku 1965,“ vysvětluje ve videu na Mall.tv Petr Havlíček.

Rozum v troubě zmiňuje také studii Americké lékařské asociace, podle které stačí starší ženě 4 400 kroků denně, oproti jejím vrstevnicím, které ujdou pouze 2 700 kroků. Díky tomu se sníží riziko úmrtnosti o 41 %. Optimální tedy pro člověka je ujít 7 500 kroků. Pokud je jich více, žádný prokazatelný benefit to již nemá.

Havlíček ještě dodává: „Žijeme v zajetí různých moderních technologií, které nám ovlivňují životy, proto musíme myslet hlavně na to, že jsme každý jiný. Měli bychom k sobě přistupovat individuálně a vnímat své tělo. Protože už cesta je cíl.“

 

Autor: Kristýna Juřicová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.