Deprese vyčtené v očích mazlíčků | Moje zdraví

Deprese vyčtené v očích mazlíčků

Deprese vyčtené v očích mazlíčků
I pes může mít deprese. • Autor: shutterstock.com
10. října 2016 • 14:46

V posledních letech deprese postihují čím dál tím více lidí. Onemocnět však mohou také domácí mazlíčci, i když jen zřídkakdy. 

„Zvířata nemají druhou signální soustavu, a proto je u nich tato nemoc tak vzácná,“ vysvětluje veterinář a zvířecí psycholog z Prahy-Vinohrad MVDr. Alexandr Skácel. Psi podle jeho slov obvykle trpí depresí o něco častěji než kočky. Náchylnější k tomuto onemocnění jsou zejména menší psí plemena, jako je například pražský krysařík, pekingský palácový psík nebo čivava. Průběh nemoci je přitom obvykle velice podobný jako u lidí. 

Pro depresi je charakteristický dlouhodobý, mnohdy až několikaměsíční smutek. Vyvolat ho může například změna prostředí, živelní pohroma, ale i úmrtí v rodině, rozvod nebo dlouhé odloučení od páníčka. Doktor Skácel dodnes vzpomíná na kočku, jejíž majitelka trpěla schizofrenií a musela být poměrně často hospitalizovaná. „Plynule s tím se u zvířete zhoršovala deprese projevující se agresí,“ říká, „kočka byla už prakticky neošetřitelná.“ Změna nastala až ve chvíli, kdy se příbuzným podařilo najít zařízení pro duševně nemocné v Terezíně, kam si pacienti mohli brát s sebou i své domácí mazlíčky. Zvíře se jakoby zázrakem zklidnilo a také nemoc jeho majitelky se poněkud stabilizovala. 


Přítomnost domácího mazlíčka ostatně leckdy prospívá i lidem s depresí. Zvíře ovšem může nemoc nejen zmírnit, ale někdy i „natáhnout“. Před časem se doktor Skácel v ordinaci setkal s mužem, kterému před jeho očima zastřelili koně. Událost ho natolik poznamenala, že se musel s depresemi léčit u psychiatra. „A ten mu poradil, ať si pořídí boloňského psíka, o němž je známo, že dokáže z člověka stahovat špatnou energii,“ popisuje tehdejší situaci zvířecí psycholog. Muži se sice opravdu ulevilo, ale po čase onemocněl pro změnu jeho domácí mazlíček. I na jeho depresi se však nakonec ve veterinární ordinaci našel správný lék. 

Boloňského psíka tehdy doktor Skácel vyléčil pomocí homeopatik, která považuje při léčbě zvířecích depresí za opravdu výjimečný léčebný prostředek. Z doslechu ví, že někdy zabírají také Bachovy květové esence nebo speciální éterické oleje, ale sám s nimi osobní zkušenost zatím nemá. „Zvířecím pacientům můžeme na depresi předepsat také humánní či veterinární antidepresiva, která jsou relativní novinkou,“ říká veterinář. Sám se ale k těmto lékům, které mají řadu vedlejších účinků, uchyluje jen výjimečně. Většinou je předepisuje pouze na překlenutí nejhoršího období, kdy je zvíře například velmi agresivní. A teprve když si je jist, že se za zdánlivou depresí neskrývá jiná nemoc. 

Zahájit včas léčbu deprese je důležité nejen u lidí, ale i u zvířat. Už proto, že neléčená nemoc může u lidského – a výjimečně i u zvířecího – pacienta skončit sebevraždou. „Nestačí ale jen předepsat tablety, hodně záleží i na spolupráci chovatele,“ připomene veterinární lékař. Nemocné zvíře obvykle především potřebuje dostatek pohybu, lásky a empatie Pokud příliš zaměstnaný páníček svého domácího mazlíčka jen v rychlosti vyvenčí, nakrmí a většinu dne jej nechává doma samotného, pak ho asi z dlouhodobého smutku jen těžko vyléčí. 

Jak se projevuje depresivní porucha? 

* Nemocné zvíře méně jí a pije. 

* Pes nevítá páníčka jako obvykle, bývá někde zalezlý a mívá stažený ocas. 

* Kočka je sice i při depresi poměrně aktivní, ale zato bývá agresivní a někdy může provést i něco nepředvídatelného – například couvá pozpátku. 

* Jakmile vám váš domácí mazlíček delší dobu připadá „divný“ nebo se vám zdá, že „nemá jiskru v oku“, vyhledejte odborníka. 

* Pozor, za dlouhodobým smutkem se někdy může skrývat například onemocnění ledvin, rakovina či jiná somatická nemoc!

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.