Průjem u dětí: Opatření udělejte bez odkladů | Moje zdraví

Průjem u dětí: Opatření udělejte bez odkladů

18. října 2021 • 14:00

Pro malé děti může být průjem velkým ohrožením. Pokud ale dodržíte správné zásady, podaří se jej ve většině případů rychle vyřešit.

Průjem není samostatná nemoc, je to vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. „Krátce trvající průjem je u dětí ve většině případů důsledkem virové infekce střevní sliznice. U dospělých projde denně střevem velké množství tekutin, 7 až 10 litrů vody. Běžně se 98 % těchto tekutin postupně vstřebá, část se formou trávicích sekretů vyloučí zpět do tráveniny ve střevě. Při průjmu je ale tento koloběh tekutin narušen. Viry nebo bakteriemi poškozená střevní sliznice nevstřebává dostatečné množství vody z tráveniny. Zánětlivě změněná střevní sliznice naopak hojně ztrácí tekutiny do střevního obsahu a dojde k častému vyprazdňování řídké stolice,“ vysvětluje MUDr. Jakub Pecl z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno. „Akutní průjmová onemocnění jsou v naprosté většině infekčního původu, bývají proto často doprovázena dalšími příznaky, jako jsou zvracení, horečka, bolesti břicha, případně i hlavy, svalů a kloubů,“ dodává lékař.

Video se připravuje ...
Co jíst při průjmu?VIDEO 

Kolik tekutin podat

Terapie průjmů je založena na včasné rehydrataci, tedy doplnění tekutin adekvátními rehydratačními roztoky. Dětem podávejte tekutiny vychlazené na pokojovou teplotu, po malých množstvích, zato často. Při akutních průjmech dětí je lepší pořídit orální rehydratační roztoky.

Probiotika nejsou tak rychlá

Pro navození opětovné „rovnováhy“ ve střevech jsou vhodná probiotika, živé zárodky „přátelských“ bakterií anebo kvasinek. Jejich zdrojem jsou například nepasterizované, zvláště pak fermentované mléčné výrobky a kysané zelí. V případě potřeby je dodají potravinové doplňky. Nevýhodou probiotik je, že začínají „zabírat“ nejdříve za dva až tři dny. Jejich úloha spočívá především v obnově přirozené střevní mikrobioty, nikoli v okamžitém řešení akutního průjmu. Pro tyto účely jsou na trhu přípravky obsahující tanát želatiny, který obnovuje fyziologickou funkci střev ve třech krocích. Tanát ochraňuje střevní stěny a další orgány před toxiny vytvořením ochranného filmu ve střevě, neutralizuje zánětlivé procesy ve střevě a podporuje rychlejší odchod škodlivých látek z těla.

Množství tekutin závisí na věku dítěte – základní potřeba tekutin pro kojence je přibližně 150 ml/kg/den, u batolat pak 100 až 120 ml/kg/den a s věkem dále klesá. Při rozvoji závažné dehydratace je nutné podávat infuzní léčbu.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.