Jak přestat křičet na děti? Rodiče, zbystřete. | Moje zdraví

Jak přestat křičet na děti? Rodiče, zbystřete.

Jak přestat křičet na děti? Rodiče, zbystřete.
Pečujte o emociální vztah mezi vámi a dítětem, docílíte opravdové a trvalé změny. • Autor: istockphoto.com
1. listopadu 2016 • 11:59

Většina knih na téma rodičovství se zaměřuje na změnu chování u dětí. Kniha s názvem „Aha! Rodičovství“ nenechá rodiče ustrnout v zajetých kolejích, protože se je snaží vést. Její podtitul „Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii“ mluví za vše.

Kniha respektované americké klinické psycholožky Laury Markhamové je ojedinělá především zaměřením na změnu chování rodičů ve vztahu k dětem. Při výchově se dospělí zmítají v emocích a někdy je pro ně obtížné stanovit si mantinely pro dítě, natož pro sebe. Proto potřebují jednoduché a praktické návody, jak mají zpracovat své reakce, aby byli schopni vést své děti s empatií, přičemž je třeba zachovat zdravé hranice. Komunikace s dítětem musí být jasná pro obě strany.

Kniha je rozdělena do tří přehledných částí, které korespondují s autorčinými odbornými radami a osobními zkušenostmi. První část se věnuje umění seberegulace, druhá část napojování na dítě a vytváření hlubokého vztahu a poslední, třetí část je věnována emočnímu koučinku. Jednotlivé podkapitoly popisují konkrétní situace a návrh řešení.

Zlobení je voláním o pomoc

„Veškeré zlobení je voláním o pomoc. Dítě si neví rady s velkými emocemi, většinou je pod tím vším strach nebo stud. Je důležité, aby ze sebe mohlo,vysypat‘ všechny potlačované emoce, neboť dříve či později stejně vyplují na povrch právě v podobě záchvatu vzteku v obchodě nebo třeba zbitím mladšího sourozence bez zjevného důvodu. Chceme, aby se dítě přestalo vztekat? Tak mu předveďme, jak se ovládáme my. Ony se to od nás naučí. Emoce chtějí být vyslyšeny. Pokud je alespoň pojmenujeme, dítě přestane bojovat. Zjistí, že jsme na jeho straně, přestane se bát a emoce odejdou. To je nakonec psychologický princip obecně. Důležité je dítě netrestat a prostě jej lépe přimět, aby spolupracovalo.

Tímto nás kniha provede krok za krokem a popíše vše na vybraných situacích,“ říká matka dvou dětí a odborná spolupracovnice na této knize Linda Malenovská.

„Pokud nebudete mít s dětmi důvěrný vztah, jakékoli,strategie a postupy‘ pomohou jen částečně. Náš vliv na dítě závisí z 80 procent na našem vztahu s ním a jen 20 procent ovlivňujeme,výchovou‘. V knize je množství tipů, jak lze každodenně podpořit tento vztah. Už to podstatně sníží,zlobení‘. Emoce jsou přesto velké téma. Stojí za každým naším jednáním. Proto je práce s nimi klíčová pro úspěch a štěstí v životě. Lidé se obecně emocí bojí a vlastně nevědí, co s nimi,“ dodává Linda Malenovská.

Revoluční myšlenka

K přečtení knihy jistě lákají i dosavadní odezvy na ni v zahraničí. „Doporučení doktorky Laury Markhamové ohledně napojení se na dítě, budování vztahu s ním a koučinku místo kontroly jsou velmi důležitá a mohou zcela změnit váš život. Autorka přichází s revoluční myšlenkou, když vysvětluje, proč rodiče nejprve musejí zvládnout své vlastní emoce, než mohou začít usměrňovat své děti,“ ohodnotil dílo autor knihy Playful Parenting (Hravé rodičovství) dr. Lawrence J. Cohen.
„Práce dr. Laury Markhamové je praktická, snadno aplikovatelná a současně naprosto převratná. Pohodlně se usaďte, dejte si šálek kávy a přečtěte si skvělé rady od své nové moudré přítelkyně, která je rodičem stejně jako vy,“ podotýká moderátorka The Great Parenting Show (Velké rodičovské show) Jacqueline Greenová. Hodnocení dalších čtenářů najdete i v úvodu překladu, který vydalo nakladatelství Tady a teď ve spolupráci s vydavatelstvím Mladá fronta a. s.

***

Autorka se obrací ke čtenářům z řad rodičů se slovy: „Pečujte o emociální vztah mezi vámi a dítětem, docílíte opravdové a trvalé změny. Máte-li toto zásadní pouto s vaším dítětem, nepotřebujete vyhrožovat, vyčítat, prosit, uplácet ani trestat.“

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.