Voňavé svíčky mohou způsobit 3 vážné problémy se zdravím. Víte jaké? | Moje zdraví

Voňavé svíčky mohou způsobit 3 vážné problémy se zdravím. Víte jaké?

Voňavé svíčky mohou způsobit 3 vážné problémy se zdravím. Víte jaké?
Nebolí vás hlava ze svíček? • Autor: istock.cz
11. prosince 2023 • 04:55

Zejména v chladných měsících roste obliba vonných svíček a tyčinek. Mohou ale poškozovat naše zdraví, zejména plíce. Vonné látky, zejména pokud nejsou přírodního původu, zase mohou vést k bolestem hlavy a alergiím.

Při spalování svíček, ale stejně tak při hoření tabáku, vonných tyčinek nebo františků vznikají aromatické uhlovodíky (PAH). Odborníci o nich hovoří jako o možném zdroji nádorových onemocnění.

"Každému, kdo byl někdy v buddhistickém chrámu, kde těchto věcí hoří naráz stovky, je jasné, že zdravá záležitost to nebude. Tam je skutečně míra zamoření kouřem extrémně vysoká a dlouhodobý pobyt v takovém prostředí by byl asi hodnocen jako pasivní kouření na úrovni sezení v zakouřené hospodě," vysvětluje MUDr. Libor Havel, lékař pneumoonkologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, pro vzdělávací platformu Plice.online.

Jak správně používat přírodní svíčky? Je to věda, podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jak správně používat přírodní svíčky?VIDEO 

Hlavně větrat

Odborníci proto doporučují, aby se při pálení svíček a františků v domácnosti pravidelně větralo. Neznamená to, že jste ohroženi rakovinou plic, přece jen jde o malou koncentraci, ale zdravé to úplně není.

V jedné klíčové recenzované studii publikované v roce 2014 například výzkumníci spálili vonnou parafínovou svíčku v místnostech různých velikostí – od ekvivalentu malé koupelny až po velký obývací pokoj. Pomocí speciálních přístrojů měřili, co se uvolnilo do vzduchu a zůstalo tam. Zjistili, že i když pálením svíčky vznikly některé potenciálně rakovinotvorné chemikálie, jako jsou benzen a formaldehyd, nejvyšší naměřené úrovně po čtyřech hodinách nepřetržitého spalování byly na méně než polovině doporučených limitů stanovených Světovou zdravotnickou organizací.

Alergie na vanilku

Někteří lidé jsou doslova alergičtí na chemické látky, které se uvolňují zejména při hoření parafínu. Proto dlouhodobě snesou jen svíčky z přírodních vosků, jako jsou například sójový nebo včelí vosk.

Dalším problémem mohou být vůně. Máte pocit, že vás častěji bolí hlava? Podívejte se, zda to nepřeháníte třeba s vanilkovými svíčkami. Látky, které jim dodávají vůni, zejména pokud nejsou přírodní, mohou přispět k alergické reakci projevující se právě bolestí hlavy. Buďte opatrní zejména tehdy, když víte, že vám nedělají dobře "éčka" v potravinách nebo kosmetice. Je dost možné, že reakce bude podobná. Nepůjde zřejmě o žádné dramatické projevy, ale život to může znepříjemnit.

Františky a vonné tyčinky  

Samostatnou kategorii tvoří vonné tyčinky, jejichž vonnou složku nese přímo kouř vzniklý spalováním. Podle informací australského Cancer Council skutečně existují studie dokazující, že jejich pálení v interiéru zvyšuje koncentraci látek zvaných polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které mají spojitost s rizikem rozvoje některých nádorových onemocnění. I tady samozřejmě záleží na tom, jak moc tyčinky pálíte a jak často větráte.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.