Vidíte dobře barvy? Rychlý test vám na to okamžitě odpoví | Moje zdraví

Vidíte dobře barvy? Rychlý test vám na to okamžitě odpoví

Vidíte dobře barvy? Rychlý test vám na to okamžitě odpoví
Autor: istock.com
16. března 2024 • 06:00

Vidítee  dobřbarvy? Už jste se někdy přeli o to, jestli je odstín moře světle modrý, tyrkysový, nebo spíš do zelena? Přijde vám obloha sytě modrá, zatímco někdo jiný tvrdí, že je spíš do šeda? Rozdíly ve vnímání barev jsou u lidí běžné. Jak ale poznat, jestli je vidíme skutečně správně? 

Je zřejmé, že schopnost vidět různé barvy se u jednotlivých lidí velmi liší. Důvodem je rozdíl v počtu takzvaných „kuželových buněk“, které máme v očních sítnicích. Tyto buňky fungují jako fotoreceptory, které podporují vidění při špatném světle, ale také umožňují vnímání barev. Čím víc těchto buněk máme, tím lépe dokážeme barvy rozeznat.

Zajímavé je, že ženy a muži vnímají barvy odlišně. Neurovědec Israel Abramov (původem ze Zimbabwe) dospěl na základě testů v roce 2012 k závěru, že ženy rozlišují víc odstínů než muži, a to zejména uprostřed barevného spektra – v oblasti žluté a oranžové. Navíc podle něj mají pánové vnímání barev nepatrně posunuté. Například tam, kde registrovali žlutou, dámy již mluvily o světle oranžové. 

Níže zveřejněný jednoduchý test vytvořila americká profesorka PhD Diana Derval, EMBA, která se specializuje na neuroendokrinologii (vědní obor studující vztahy mezi nervovým a hormonálním systémem). Odpovězte na otázku a níže pak zkontrolujte svou odpověď. Zjistíte, jak dobře vidíte svět kolem sebe – a jak moc se liší vaše vnímání barev od ostatních lidí.

Spočítejte všechny barvy a odstíny, které vidíte ve spektru na obrázku:

Autor: archiv

Výsledek

Pokud vidíte...

Méně než 20 barev: Jste dichromat. To znamená, že máte pouze dva typy kuželových buněk jako většina savců, a s největší pravděpodobností jste buď barvoslepí, nebo trpíte poruchou barevného vidění. „Nebojte se, jste v dobré společnosti, protože psi mají přesně stejný druh vidění,“ komentuje vtipně výsledek autorka testu, profesorka Diana Derval. Možná nejraději nosíte černé, béžové nebo tmavomodré oblečení, protože hůře rozlišujete barevné odstíny. Možná vás překvapí, že asi 25 % světové populace tvoří lidé právě s tímto viděním.

Mezi 20 a 33 barvami: Máte trichromatické vidění, v lidské populaci tedy normální a běžné. Znamená to, že vaše oči mají tři typy kuželových buněk. Dokážete dobře vnímat odstíny fialové, tmavě modré, zelené a červené barvy. To je skvělý výsledek – 50 % světové populace má stejný druh vidění jako vy. Trichromatické vidění bylo v případě savců považováno za výsadu primátů, protože ostatní zvířata mívají se vyznačují různými formami dichromatického vidění. Myši či potkani například nejlépe vidí v ultrafialové a zelené části spektra, kůň nemá čípky citlivé na zelenou barvu, psi zase vidí dobře hlavně červenou a žlutou barvu.

Mezi 34 a 39 barvami: Můžete si gratulovat! Máte tetrachromatické vidění. Stejně jako včely máte v očích čtyři různé druhy kuželových buněk a vidíte většinu barev spektra. Je pravděpodobné, že nejste fanouškem žluté a ve svém šatníku nemáte téměř žádné žluté oblečení. Pouze velmi malé procento lidí dokáže vidět všechny barvy spektra, ve všech případech jde o ženy. Pokud je výsledek vašeho testu 34 až 39 barev, můžete se mezi ně řadit, ale také nemusíte - zdaleka ne všechny ženy totiž mají tento čtvrtý receptor barev funkční. Ve skutečnosti je "tetrachromatek" v populaci mnohem méně - zhruba kolem 12 %. Britským vědcům trvalo 25 let, než jednu tetrachromatickou ženu našli. Její sítnice je schopná rozeznat neuvěřitelných 100 000 000 barevných odstínů.

Tip: Vždy je zajímavé porovnat výsledky s blízkými a přáteli. Možná zjistíte, že máte nejlepší (nebo nejhorší) zrak v širokém okolí.

Poznámka: Jednotlivé barvy na obrázku se můžou lehce lišit podle nastavení barev vašeho monitoru/displeje. Rozdíl by ale neměl být nijak závratný.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.