Lumbální punkce: Jak probíhá, má vedlejší účinky a bolí? | Moje zdraví

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dalo by se říci, že v mozkomíšním moku mícha plave. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly. Mozkomíšní mok po odběru lékař posílá k dalšímu, laboratornímu vyšetření. Podle výsledků se pak uvažuje o dalším eventuálním postupu. Lumbální punkce se provádí na neurologickém oddělení. 

Co je lumbální punkce

Lumbální punkce je diagnostický výkon. Slouží především k průkazu nebo vyloučení zánětlivých nebo degenerativních onemocnění mozku, mozkomíšních obalů, míchy a nervových kořenů a dále k průkazu nádorových nebo metastatických buněk v mozkomíšním moku. 

Jak probíhá lumbální punkce

Výkon se provádí za hospitalizace, nejčastěji na neurologickém oddělení. Před výkonem budete lékařem poučeni o jejím průběhu a možných komplikacích. Vlastní vyšetření trvá zhruba pět minut. Nejprve se na lůžku položíte na bok a posunete se zády až na okraj stolu. Poté přitáhnete kolena k bradě (stočíte se do klubíčka na boku). V této poloze setrváte po celou dobu výkonu. Lékař vám nejprve místo vpichu (v dolní části zad) umrtví lokální anestezií, což můžete vnímat jako nepříjemné. Poté vyzkouší, zda je oblast bez reakce na bolest, a provede vlastní vpich a odběr mozkomíšního moku.

Má lumbální punkce nežádoucí účinky?

Během výkonu budete cítit tlak, ale ne bolest. Pocítíte-li cokoliv znepokojujícího, ihned to hlaste lékaři, nesmíte však přitom nijak měnit polohu! Po odběru lékař jehlu vytáhne a místo vpichu vydezinfikuje a zalepí. Po zákroku vás lékař vyzve, abyste zůstali ležet hodinu rovně na břiše a pak ještě nejméně osm hodin na lůžku. Pokud byste vstali příliš brzy, mohly by se u vás projevit příznaky postpunkčního syndromu – silné bolesti hlavy způsobené dočasným úbytkem mozkomíšního moku, jež by mohly přetrvávat velmi dlouhou dobu.

U koho se lumbální punkce neprovádí

Lumbální punkce se neprovádí u osob se zvýšeným tlakem v páteřním kanálu, u osob se sníženým počtem krevních destiček a při hnisavých procesech v bederní krajině. Obezřetně lékaři postupují u pacientů užívajících léky na ředění krve. Za určitých stavů (bakteriální zánět mozkových blan) se lumbální punkce provést nedá.

Cena vyšetření

Indikované vyšetření nebo zákrok jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Na lumbální punkci není třeba se nijak připravovat. Vzhledem k tomu, jaká je podstata vyšetření, je třeba podepsat informovaný souhlas.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.