Toxická pozitivita: 3 důvody, proč všem lezete na nervy | Moje zdraví

Toxická pozitivita: 3 důvody, proč všem lezete na nervy

Toxická pozitivita: 3 důvody, proč všem lezete na nervy
. • Autor: Shutterstock
22. března 2023 • 06:00

Toxicitu všichni znáte, jde o způsob, který negativním způsobem narušuje vztahy kolem vás. Toxicitou oplývají manipulátoři a lidé, kteří sami sebe nemaji příliš v lásce. Existuje však i toxická pozitivita, která lidi kolem vás může otrávit úplně stejným způsobem. Co to je a proč je tak otravná? 

Na světě existují dva typy lidí. Jedni mají tendenci být negativní a ti druzí až možná příliš pozitivní. Otázkou zůstává, co škodí více. I zde totiž platí, že všeho moc škodí. 

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Někteří lidé totiž dokážou být až natolik pozitivní, že to všem kolem doslova drásá nervy. Ať chtějí nebo nechtějí. Tito lidé se projevují neustále dobrou náladou, nikdy nekončícím optimismem, neustále srší vtipem a jakýmsi „sluníčkařením“, na které ale není vždy ta nejvhodnější chvíle. Všechno je perfektní, krásné a doslova a do písmene zalité sluncem. Jenže tak život zkrátka nefunguje. 

Určitě vám více zvedne náladu člověk, co takříkajíc nehází flintu do žita, co sklenici s vodou vidí spíše na zpoloviny plnou než poloprázdnou. Přesto, čeho je moc, toho je příliš a ani s pozitivitou bychom to neměli přehánět

Pokud je totiž někdo až příliš pozitivní, nenechá vám prostor na negativní emoce. Ty však k životu patří stejně jako ty pozitivní a mezi oběma skupinami by měla být rovnováha. 

Proč nám přehnaně pozitivní lidé mohou lézt na nervy?

1. Pozitivní emoce jako útlak

Pokud jste potkali toxicky pozitivního člověka, buďte si jistí, že se v jeho přítomnosti dřív nebo později nebudete cítit příliš dobře. Toxická pozitivita v nás totiž vytváří pocit, že jsme pod tlakem, ze kterého nelze utéct

Může v nás totiž vytvořit pocit, že musíme být stejně pozitivní a to i v okamžiku, kdy nám není dobře nebo se nám smát zkrátka nechce. 

2. Iluze reality

Toxicky pozitivní člověk s přehledem přehlíží všechny, kdo se necítí dobře a potřebují negativní emoce vyjádřit. Jakoby vás neslyšel a vyžadoval, abyste se stejným způsobem chovali i vy. V interakci s takovým člověkem tak nemáte pocit tolik potřebné opravdovosti

Toxická pozitivita je dle odborníků pouze obranný mechanismus, kterým daný člověk odmítá cokoli, co by mohlo způsobit smutek, úzkost nebo hněv či jakoukoli jinou emoci, která zkrátka pro něj v daný moment není přípustná. Toxicky pozitivní člověk tak pravděpodobně prchá sám před sebou a svým skutečným stavem rozpoložení.

3. Nastavení hranic

Toxicky pozitivní člověk je často tak dotěrný, že je velmi náročné, aby si lidé kolem něj vytvořili hranice. Nechtějí mu ublížit a ranit jeho pocity, a tak se raději nechají mučit jeho všudypřítomným optimismem. Výsledkem je naprosté vyčerpání toho, kdo toxicky pozitivního člověka musí poslouchat. 

Být ale toxicky pozitivní znamená, že si ani v nejmenším nedovolíte být smutní nebo se bát, a to dokonce ani v situacích, které vás děsí. A to je špatně! 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.