Sedm věcí, které si naplánujte na nový rok raději než hubnutí. Tyhle vás budou bavit | Moje zdraví

Sedm věcí, které si naplánujte na nový rok raději než hubnutí. Tyhle vás budou bavit

Sedm věcí, které si naplánujte na nový rok raději než hubnutí. Tyhle vás budou bavit
Autor: istock.com
6. ledna 2021 • 06:00

Přemýšlíte, co udělat letos pro svoje zdraví? Možná si říkáte, že by to chtělo začít jíst zdravěji, cvičit, hubnout... Zkuste to letos jinak s našimi tipy: Přinesou vám zdraví nejen pro duši, ale i pro tělo.

Choďte hodně ven

Dopřejte si každý den alespoň hodinku venku, bez mobilu. „Vyjděte ven a opravdu pozorujte přírodu, zhluboka se nadechněte čerstvého vzduchu, užijte si klid vody a zeleně,“ připomíná Zen buddhista Leo Babauta. Sem se počítá i procházka se psem, malý turistický výlet o víkendu či cesta z práce pěšky. 

Hýbejte se tak, aby vám to přinášelo radost

Máte pocit, že všichni běhají nebo zveřejňují fotografie z posiloven? Nebuďte na sebe naštvaní jen proto, že něco podobného neděláte. Na druhou stranu, cvičení je skvělá věc, jak udělat něco pro své zdraví, postavu i dobrou náladu. Je škoda se ho vzdávat. Jen vás musí bavit. Určitě najdete to svoje: Co vám bude přinášet radost, pokroky a dobré pocity. Jsou to procházky se psem? Rychlá chůze s holemi? Nemusí jít jen o trhání rekordů v tělocvičně. Četli jste někde, že optimální je cvičit třikrát týdně 45 minut? Možná, ale každý pohyb se „počítá“. Nerezignujte na něj jen proto, že to tak často nebo v kuse nestíháte.

Dělejte jen jeden úkol naráz

Kdysi možná býval multitasking hoden obdivu, ale už není. Aby vaše tělo, mysl, paměť, schopnost koncentrace a další umy, které jste dříve ovládala zcela v pohodě, přežily, zaměřte se na jednu věc najednou. Když cítíte nutkání přejít na jiné úkoly, zastavte se, dýchejte a stáhněte se zpět. Věnujte se jen té jedné věci, která je právě aktuální.

​Přenastavte si sociální sítě

Rozčiluje vás někdo ve vašem feedu svojí dokonalostí nebo tím, co je ochoten veřejně rozpitvávat? Odeberte ho z přátel, přestaňte ho sledovat. Nemusíte nikomu nic vysvětlovat, ani dlouholetému kamarádovi ze základky, ani kolegyni z práce. Prostě nechcete a tečka. Nikdo by ve vás neměl vzbuzovat pocity méněcennosti nebo naštvání.

Vyhýbejte se toxickým lidem

Někteří lidé vám v životě permanentně způsobují úzkosti nebo se kvůli nim cítíte špatně. Mohou to být i paradoxně ti, kterých si velmi vážíme. Členové rodiny, partneři, přátelé, kolegové na pracovišti atd. I vážená osoba může své okolí ponižovat. Kamarádka vás může emocionálně vydírat, někdo vás může manipulovat žárlivostí schovanou za láskyplnou obavu o váš klid a zdraví.

S kým se budete vídat, je vaše volba. Nejste povinni snášet žádnou osobu, v jejíž přítomnosti vám není dobře. Trochu složitější je to pochopitelně s rodinou nebo třeba v práci. I tam je ale prostor pro to zkusit říct své pocity a domluvit se.

Utrácejte peníze i za sebe

Někteří lidé mají pocit, že rozmazlování nikdy nevede k ničemu dobrému. Jiní mají pocit, že až budou spokojeni všichni ostatní, pak teprve přijde řada na ně samotné. A tak jsou schopni utratit majlant za radosti ostatních, zatímco k sobě se chovají jako skrblíci.

Studie profesora psychologie z Cornell University Thomase Giloviche publikovaná v roce 2014 dospěla k zajímavému závěru: Lidé, kteří utrácejí za zážitky, jsou šťastnější než ti, kteří si kupují věci. Takže ano, nové boty vás trvale šťastnými neudělají. Ale chtěli jste jako dítě jezdit na koni? Přáli jste si navštívit Karlovy Vary a bydlet na kolonádě? Vždycky jste toužili po telefonu s lepším foťákem, protože si rádi prohlížíte fotky rodiny a z cest? V klidu si svá přání splňte. I když tomu epidemiologická situace teď úplně nenahrává, čas na zážitky brzy přijde.

Pomáhejte lidem

Pomoc lidem, kteří to naléhavě potřebují, je také způsob, který vás udělá šťastnými. Když se opřeme o fakta, výzkumy na Tokijské univerzitě v Japonsku zjistily, že kdo je laskavý, pomáhá druhým a má soucit, je i mnohem šťastnějším člověkem. 

A ještě jedna poznámka závěrem: Všechno nejde hned. A ne každý uplatňuje všechny tyto tipy naráz. Přemýšlejte o nich a vyberte si třeba jeden, na který se budete soustředit. A pokud uvidíte pokrok, i to pro vás bude zdrojem radosti a štěstí, na které máte v životě právo.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.