Proč herci častěji podléhají alkoholismu? Tihle dokázali závislost překonat | Moje zdraví

Proč herci častěji podléhají alkoholismu? Tihle dokázali závislost překonat

14. února 2024 • 04:38

Proč herci pijí víc? Podle britského serveru Health je speciálně mezi celebritami o více než dvacet procent víc závisláků než mezi běžnou populací. Psychologové míní, že jedním z důvodů může být trvalý tlak a pozornost médií, která je vystavují na oči milionům lidí. Roli jistě hrají i často neomezené finanční možnosti, kvůli kterým si různé neřesti můžou slavní bez obtíží dopřávat.

Alkohol je vedle cigaret asi nejčastější závislost na světě. Přes míru pijí mladí i staří, bez ohledu na vzdělání nebo společenský status. Je mezi nimi i hodně celebrit. Ne všichni ale pití podlehnou úplně, mnozí se závislosti dokážou vzepřít. Alkoholismus je jednou z nejhorších věcí, které nás můžou potkat. Dokáže ničit zdraví, likvidovat osobnost, připraví nás o rodinu, přátele, práci i budoucnost.

Je těžké s tím bojovat, někdy nepomáhá ani odborná pomoc, vyléčit se daří asi jen 35 procentům závislých. O to inspirativnější je, když se dokážou alkoholu vzepřít známí a slavní lidé.

Oldřich Kaiser (68)

Kdo znal talentovaného a všestranného Oldu Kaisera už v mládí, jistě potvrdí, že to vždycky byla „veselá kopa“. Nezkazil žádnou legraci a neodmítl žádnou skleničku alkoholu. A stejně úžasně, jak mu šlo hraní, mu šlo i pití. Když se v roce 1980 z velké lásky oženil s krásnou Naďou Konvalinkovou, všichni doufali, že se uklidní. Moc se mu to ale nedařilo. Dokázal opravdu pít jako námořník. Kvůli němu se muselo tu a tam rušit i celé představení. Stálo ho to postupně práci v několika divadlech.

S Naďou, se kterou má jedinou dceru Karolínu, se po 25 letech turbulentního vztahu rozvedli. Nakonec se mu podařilo dostat alkohol pod kontrolu až postupem času, a možná i kvůli prodělanému infarktu. Pozitivní vliv na něj má prý i jeho druhá manželka, písničkářka Dáša Vokatá.

Co Oldřichu Kaiserovi pomohlo se závislostí? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá: Proč je herec na řetězu?VIDEO 

Jaromír Nohavica (70)

Populární písničkář, textař a hudební skladatel ví, co alkohol dokáže. I jemu se stávalo, že mu alkoholové opojení komplikovalo život a práci, na koncertech mu vypadával text, nebo na jevišti pod vlivem vrávoral. Dokázal to však zvrátit a v roce 1991 nastoupil na léčbu. Ta byla v jeho případě úspěšná a o svém boji mluvil Nohavica i ve filmu Petra Zelenky Rok ďábla. Nohavica už léta nepije a zlé období považuje za minulost.

Mel Gibson (67)

Až na stará kolena Slavný herec a další velký bouřlivák podle svých slov pil už ve 13 letech. „Alkohol je něco, co se táhne mou rodinou,“ řekl novinářům. Pro něj byl boj s alkoholem nejtěžší a hlavně nejdelší bitvou života. Dokonce pod vlivem způsobil autonehodu a přišel o řidičák. Potíže se zákonem měl kvůli pití koneckonců často. Na druhé straně věnoval hodně peněz organizaci zaměřené na léčbu alkoholismu a sám terapii několikrát absolvoval. Ovládnout alkohol se mu ale začalo dařit až na stará kolena. „Je to jednoduché: už mi to nechutná a je mi po tom špatně,“ uvedl Gibson.

Anthony Hopkins (86)

Slavný britský herec, rodák z drsnéhu Walesu, pil jak duha a taky s tím začal už v mládí. „To se na divadle prostě dělá. Pije se. A se mnou pak byla dost těžká spolupráce, protože obvykle jsem měl druhý den kocovinu,“ přiznal jednou studentům ve všem výjimečný herec, kterému byl mimo jiné diagnostikován Aspergerův syndrom. Po bouřlivých letech začal chodit do skupiny Anonymních alkoholiků, která pomáhá lidem s alkoholem skoncovat. Hopkinsovi, známému buldočí povahou, se to skutečně povedlo. Žije už léta v USA, od královny Alžběty II. Dostal rytířský titul Sir a jednou řekl, že se diví, kam ho osud zavál. S tím, kam měl nakročeno kvůli alkoholu, bylo prý pravděpodobnější, že zemře opilý a opuštěný.

Vilma Cibulková

Přitažlivá, talentovaná, obletovaná. Taková vždy byla herečka Vilma Cibulková. I ona byla závislá na alkoholu. Pít začala jako mladá studentka DAMU. Pochází z Ostrova nad Ohří, z Karlovarska, a když se dostala do Prahy na DAMU, zlákaly ji neřesti pražského uměleckého života a neustála kolotoč nejrůznějších párty a večírků. Navíc se zamilovala do výrazně staršího slavného kolegy Miroslava Macháčka, který také pil první ligu, a vztahové problémy s ním zapíjela jednou skleničkou za druhou. Ze závislosti se léčila několikrát. Přestože dnes už nepije, a i ona porazila démona, ví, jak moc je to těžké.

Ben Affleck (51)

Motivace kvůli dětem Příběh Bena Afflecka je opravdu příkladný. Ben popíjel rád už na střední škole a alkohol se mu postupem let stal prakticky dennodenním přítelem. A jak to tak bývá, začal mu stále negativněji vstupovat do života. Zničil mu nejen „první díl“ vztahu s Jennifer Lopez, která se s ním kvůli pití rozešla, ale velmi poškodil i jeho manželství s Jennifer Garner, ze kterého vzešly tři děti.

Odvykacích léčebných pobytů v renomovaných sanatoriích absolvoval několik, ale až ten poslední, v roce 2017, vzal herec zřejmě opravdu vážně, koncentroval veškerou sílu a alkoholovou závislost ovládl. Říká se, že mu domlouvali nejen kamarádi, ale i jeho vlastní děti. To byla pro velkého hollywoodského fešáka taková motivace, že to nakonec „dal“. Dnes je šťastně ženatý se svou životní láskou Lopez a k léčbě alkoholu podotkl: „Pokud máte probalém, získání pomoci je známkou odvahy, nikoli slabosti nebo selhání.

Autor: Silvie Rysová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.